V Česku se 90 pct žadatelů o úvěr zadlužuje opakovaně

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Devadesát procent žadatelů o úvěr v Česku se zadlužuje opakovaně. Informoval o tom Vláďa Komjati ze společnosti Madison PA. Podle něj se tak země v tomto ukazateli dostala na úroveň vyspělých evropských ekonomik.

Údaje vyplývají z více než dvouleté výměny informací mezi Bankovním registrem klientských informací (BRKI) a Nebankovním registrem klientských informací (NRKI). Výměna dat mezi BRKI a NRKI umožňuje úvěrující společnosti posoudit celkové dluhové zatížení žadatele o úvěr.

Celkový počet dotazů do BRKI za první čtyři měsíce letošního roku dosáhl téměř jednoho milionu, což představuje meziroční nárůst o 57 procent. V NRKI počet dotazů meziročně vzrostl o 13 procent.

Celková hodnota úvěrů evidovaných v BRKI ke konci března je 843 miliard korun, což představuje nárůst o 15,5 miliardy korun za první tři měsíce roku 2008. Tuto částku tvoří celkem 12,1 milionu úvěrů, což představuje narůst o 200.000 smluv od konce roku 2007. Počet úvěrových klientů bank se za první čtvrtletí zvýšil o 100.000 na celkový počet 4,8 milionu.

V NRKI celková hodnota evidovaných úvěrů dosahuje výše 314 miliard korun. Celkový počet klientů a úvěrových smluv narostl za první čtvrtletí shodně o 100.000 na 1,2 milionu klientů a 1,8 milionu úvěrů. V letošním roce by se NRKI mělo rozšířit o faktoringové společnosti a vydavatele kreditních a platebních karet.

Oba registry slouží jeho účastníkům k vzájemnému informování o údajích vypovídajících o bonitě, důvěryhodnosti a platební morálce zákazníků. Obsahuje jak negativní, tak pozitivní informace. Peněžní ústavy s jejich pomocí například mohou zjistit, zda žadatelé o finanční produkty nepatří mezi neplatiče nebo zda nejsou předlužení. Bankovní a Nebankovní registr v Česku organizuje společnost CCB - Czech Credit Bureau, zajišťuje jim i technický servis. Firma, která vznikla v listopadu 2000, je stoprocentní dceřinou společností firmy CRIF založené v Itálii v roce 1988.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK