Vláda prodá Technoexport i Strojimport

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teplice 21. května (ČTK) - Vláda na návrh ministerstva financí schválila prodej Technoexportu a Strojimportu. Na tiskové konferenci po výjezdním jednání vlády v Teplicích o tom informoval ministr obchodu a průmyslu Martin Říman. Jména nových majitelů těchto exportérů investičních celků a strojů by mohla být známa do konce letošního roku. V obou podnicích stát drží téměř stoprocentní podíly.

Prodej vláda uskuteční formou dvoukolového výběrového řízení. První kolo by mělo být kvalifikační a ve druhém kole o vítězi rozhodne výše nabídnuté ceny. O prodeji navrženému vítězi by pak rozhodla vláda.

Společnost Technoexport, ve které stát vlastní 98,85 procenta akcií, se angažuje především v oboru kompletních dodávek a výstavby "na klíč" investičních celků pro zpracování ropy a plynu, potravinářského průmyslu a gumárenského zařízení. V roce 2006 Technoexport zvýšil obrat z 381,7 milionu korun v roce 2005 na 683,3 milionu korun. Zisk Technoexportu předloni vzrostl z 44,2 milionu korun v roce 2005 na 342,2 milionu korun. Výsledky loňského hospodaření společnost Technoexport zatím nezveřejnila.

Strojimport, ve kterém vláda ovládá 99,22 procenta akcií, patří mezi přední vývozce českých a slovenských obráběcích a tvářecích strojů. Vedle toho se zaměřuje na export investičních celků, dřeva, plechů, oceli nebo trubek, dováží stroje, zařízení a náhradní díly. Mezi hlavní dodavatele Strojimportu patří společnosti TOS Varnsdorf, TRENS Trenčín, TOS Čelákovice, TOS Kuřim, ŽĎAS Žďár nad Sázavou či Šmeral Brno.

Cena společnosti Strojimport by se podle odhadů zveřejněných týdeníkem Ekonom mohla pohybovat mezi 100 miliony až 200 miliony korun. Konečnou částku ovlivní i dluh Strojimportu vůči ministerstvu financí ve výši 85 milionů korun.

O koupi Strojimportu údajně projevil zájem například Svaz strojírenské technologie, respektive několik jeho členů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK