ČKP: Každé dvacáté vozidlo nemá povinné ručení

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Přibližně každé 20. vozidlo, které se denně pohybuje na českých silnicích, jezdí bez povinného ručení. Řidiči nepojištěných vozidel způsobí každoročně kolem 5000 nehod celkem asi za 450 milionů Kč ročně, informoval výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů (ČKP) Jakub Hradec. ČKP proto vítá přísnější sankce, jež vstoupí v platnost od letošního června.

Pokuta za provozování vozidla bez povinného ručení se s platností od 1. června 2008 zvyšuje nejméně na 5000 Kč a nejvíce 40.000 Kč, zatímco dosud bylo možné udělit pokutu do 20.000 Kč. Za neodevzdání státní poznávací značky do depozita hrozí vlastníkovi pokuta 2500 až 20.000 Kč, proti dosavadním maximálně 10.000 Kč. Pokud při silniční kontrole na požádání policisty nepředloží řidič doklad o pojištění, může dostat pokutu od 1500 do 3000 Kč, v blokovém řízení pak do 1500 Kč. Nyní činí nejvyšší pokuta 1000 Kč, v blokovém řízení 500 Kč.

Další zpřísňující opatření, která na majitele a provozovatele nepojištěných vozidel dopadnou, nabudou účinnosti od ledna 2009. Řidiči nepojištěných vozidel za své jednání mohou dostat pokutu či přijít o řidičský průkaz, ale do největších potíží se podle Hradce dostanou, pokud způsobí dopravní nehodu. "Ročně evidujeme stovky případů, u kterých náhrady škody vymáhané na řidiči nepojištěného vozidla dosahují milionů korun," dodal.

ČKP za řidiče nepojištěného vozidla v první fázi škody uhradí z garančního fondu, avšak následně je po něm vymáhá. Často i drobný dopravní přestupek může mít podle Hradce zcela fatální následky. Mnohdy může jít i o statisícové či milionové škody, zejména pokud při nehodě někdo zemřel nebo se zranil s trvalými následky. "Naproti tomu v případě řádného pojištění škody nahradí příslušná pojišťovna," doplnil Ondřej Voda, vedoucí právního oddělení inkasní společnosti EOS KSI ČR, která je smluvním partnerem ČKP při vymáhání pohledávek.

Počátkem roku 2008 bylo v Česku registrováno 6,788 milionu vozidel, pojištěných jich bylo 5,998 milionu. Většina nepojištěných vozidel ale nejezdí. Počet škod způsobených nepojištěnými vozidly neroste, zvyšuje se ale jejich závažnost.

Česká kancelář pojistitelů je profesní organizací pojišťoven, které poskytují tzv. povinné ručení. Spravuje garanční fond, z něhož hradí poškozeným škody, jež jim byly způsobeny nepojištěnými vozidly. Kancelář následně tyto škody vymáhá po řidičích a vlastnících nepojištěných vozidel. Řeší rovněž případy, kdy došlo k újmě na zdraví nebo usmrcení osob při nehodě způsobené nezjištěným vozidlem. ČKP je profesní sdružení 13 pojišťoven, které poskytují povinné ručení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK