ČSA si pronajmou nová letadla

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - České aerolinie si v následujících dvou letech pronajmou dvě nová letadla Airbus A319 pro evropské tratě. Zároveň se zbaví dvou 17 let starých dálkových letounů Airbus A310, čímž se flotila pro dálkové lety zmenší na dva stroje. Prodej starších letadel na dnešním zasedání schválila dozorčí rada. Bez finančních podrobností to oznámila mluvčí firmy Daniela Hupáková.

První nové letadlo přistane na Ruzyni v roce 2009 a ve flotile nahradí starší pronajatý Boeing 737. Ten firma vrátí majiteli. Druhý nový stroj nahradí v roce 2010 jeden z airbusů A320, který bude společnost nadále využívat pro nepravidelné lety s klienty cestovních kanceláří. Po dokončení akvizice bude firma na středních tratích využívat 18 letadel Airbus a 17 strojů Boeing 737.

Kromě pronájmu dvou nových letadel ČSA obnovují flotilu nákupem přímo od výrobce. V září přiletí na Ruzyni poslední Airbus A319 z dodávky 12 nových airbusů, která byla rozložena do minulých tří let. Společnost zároveň využila opci na dalších osm letadel tohoto typu s termínem dodání v letech 2011 a 2012.

Dvě ze čtyř dálkových letadel Airbus A310 nabízejí ČSA k prodeji v souvislosti s lednovým omezením letů do Kanady, které nevynášely podle představ vedení. Jeden ze zbylých letounů ČSA budou dále používat na pravidelné lety z Prahy do New Yorku, druhý pro nepravidelnou přepravu rekreantů do exotických zemí.

České aerolinie v současnosti provozují 51 letounů. Páteří flotily jsou dosud stroje pro střední tratě Boeing 737, které postupně nahrazují nové Airbusy A320 a A319. Kromě letadel pro střední tratě provozují České aerolinie na krátkých tratích vrtulová letadla ATR42 a ATR72 a na dálkových linkách Airbusy A310.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK