Americké akcie dopoledne klesly

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. května (ČTK) - Akcie amerických firem dopoledne opět klesaly. Cena ropy na nových rekordech posílila obavy z vysoké inflace, vysokých firemních výdajů na energie a nižších podnikových zisků. Nahoru ale šly akcie ropných koncernů, které na drahé ropě vydělají. Díky tomu se emise Chevronu dostala na nové maximum.

Přední index newyorské burzy Dow Jones klesl v poledne newyorského času o 0,4 procenta na 12.773,6 bodu. Index Nasdaq Composite technologického trhu oslabil o desetinu procenta na 2489,3 bodu.

Cena americké ropy dosáhla nového rekordu nad 132 dolary za barel poté, co týdenní statistiky ze Spojených států ukázaly, že ropné rezervy v USA klesly nečekaně výrazně. S drahou ropou šly dolů akcie průmyslových koncernů; Boeing oslabil o více než tři procenta a General Electric ztratil přes procento.

Půdu pod nohama ztratily i emise leteckých společností, které již mají s drahými palivy potíže. Index akcií leteckých společností klesl téměř o šest procent. Dolů šly také akcie maloobchodů, podniků stavějících Američanům obytné domy i akcie finančních služeb.

Investoři se obávají, že spotřebitelé omezí výdaje na volné utrácení, protože je o tyto prostředky připravuje dražší benzin. Následně rostou obavy i z toho, že vysoké ceny energií prodraží podnikům jejich chod, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK