Ve Francii se stávkuje proti penzijní reformě

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 22. května (zpravodaj ČTK) - Francouzské odbory znovu měří síly s vládou prostřednictvím stávek a demonstrací, tentokrát proti jejímu plánu penzijní reformy, který předpokládá prodloužení doby přispívání na důchod ze 40 na 41 let. Stávky zatím způsobily jen omezené problémy v dopravě, kde by její důsledky měly být pociťovány nejvíc. Protestní manifestace jsou svolány asi v 80 městech. Předseda vlády François Fillon ve středu večer prohlásil, že vláda od plánu neustoupí.

Na železnicích, kde stávka začala už ve středu večer, dnes jezdí jen asi polovina vlaků, mezinárodní rychlíky jezdí normálně. V podstatně normálně fungují pařížská městská doprava. Na pařížských letištích Roissy a Orly bylo zrušeno jen několik vnitrostátních letů. Na dálnicích kolem Paříže se podle televize netvoří větší fronty než obvykle. Větší důsledky má stávka v Marseille.

Ke stávkám, v řadě případů ale jen na dobu manifestací, vyzvaly všechny hlavní odborové ústředny. Odbory reformu neodmítají šmahem, protože problémy s financováním penzijního systému jsou zjevné, ale tvrdí, že vláda by měla zkoumat ještě jiné cesty než prodloužení povinné doby přispívání na to, aby bylo možno dostat plnou penzi.

Odbory také prohlašují, že důležitější než počet stávkujících pro ně dnes bude počet manifestantů v ulicích. Fillon dal najevo, že vláda se nenechá dnešními protesty ovlivnit. Rychlost, s jakou ve středu vyšla vstříc rybářům protestujícím proti zdražení pohonných hmot, ale ukazuje, že možnost nakupení protestů ji znepokojuje.

V průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil konzervativní list Le Figaro, řeklo 57 procent dotázaných, že protesty jsou neopodstatněné. Levicový Libération citoval jiný průzkum, podle něhož naopak 60 procent Francouzů dnešní stávky podporuje.

Vládní plán předpokládá, že od příštího roku se doba přispívání na důchod začne prodlužovat a v roce 2012 dosáhne 41 let. Počítá také mimo jiné s možností kumulace mzdy a penze u lidí starších 65 let a se zvýšením starobních penzí o čtvrtinu během pěti let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK