FAO: Sklizeň bude dobrá, potraviny však zůstanou drahé

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 22. května (ČTK) - Svět letos zažije dobrou sklizeň, výraznějšímu poklesu cen potravin však zabrání pokračující růst poptávky, vysoké náklady a potřeba obnovit zásoby. Předpověděla to Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO).

"V posledních týdnech se začaly ceny mnohých zemědělských komodit snižovat a prvotní náznaky nevylučují další pokles. Ceny se však kvůli řadě důvodů nevrátí na nízkou úroveň," uvedla organizace.

Světová produkce pšenice letos podle FAO díky zvýšené setbě a příznivému počasí stoupne o 8,7 procenta. Celková produkce obilovin se tak zvýší o 3,8 procenta. Na světových trzích však bude přetrvávat nedostatečná nabídka rýže, ačkoli její produkce vzroste o 2,3 procenta.

V chudých zemích, které se spoléhají na dovoz potravin, by se letos podle FAO náklady na jídlo mohly zvýšit o 40 procent po podobném nárůstu v loňském roce. "Trvalý růst výdajů na dovoz potravin (do chudých zemí) představuje velmi znepokojivý vývoj," uvedla organizace.

Produkce pšenice ve Spojených státech letos podle FAO stoupne o 16 procent. Tato země by tak mohla zažít nejlepší sklizeň od roku 1998. V Evropské unii by se měla produkce pšenice zvýšit o 13 procent, napsala agentura Reuters.

Za prudkým nárůstem cen potravin v loňském roce stála řada faktorů, včetně zvýšené poptávky v rozvíjejících se zemích, růstu produkce biopaliv, a stoupajících cen pohonných hmot. Zdražení potravin sice pocítili také lidé v bohatých zemích, mnohem tvrdší dopad však mělo na obyvatele rozvíjejících se zemí, kteří za jídlo utratí 50 až 80 procent svých příjmů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK