Německá vláda se prý dohodla na nové verzi zákona o VW

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. května (ČTK) - Německá vláda se dohodla na nové verzi zákona o automobilovém koncernu Volkswagen, která zachová spolkové zemi Dolní Sasko právo blokovat důležitá rozhodnutí vedení podniku. Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený se situací.

Zákon o VW měl automobilku chránit před nepřátelským převzetím, Evropský soudní dvůr však loni dospěl k závěru, že tento zákon porušuje pravidla Evropské unie, protože brání volnému pohybu kapitálu. Berlín proto začal pracovat na nové podobě zákona. Kabinet podle zdroje schválí novou legislativu příští týden.

Největším akcionářem společnosti Volkswagen, jejíž součástí je rovněž česká Škoda Auto, je německý výrobce luxusních vozů Porsche. Ten plánuje zvýšit svůj podíl ve VW z téměř 31 procent na více než 50 procent. Plány Porsche na ovládnutí VW nyní zkoumá Evropská komise, která do 18. června rozhodne, zda tuto transakci schválí.

Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Firma by chtěla do roku 2011 dosáhnout celosvětového prodeje osmi milionů vozů ročně. Loni prodala celkem 6,2 milionu automobilů. Automobilka minulý měsíc oznámila, že v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 26 procent na 929 milionů eur (přes 23 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK