PRŮZKUM-Maďarsko v pondělí asi uzavře cyklus utahování sazeb

22.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Co: nastavení maďarských úrokových sazeb, čtvrtletní inflační...

...výhled

Kdy: 26.května, 14:00 SELČ

Výsledek: čeká se zvýšení sazeb o 25 bps na 8,5 procenta

Maďarská centrální banka příští pondělí zřejmě naposledy v rámci současného cyklu utahování měnové politiky zvýší úrokové sazby, vzhledem ke zpevnění forintu by však hlasování v bankovní radě mohlo být těsné, ukázal ve čtvrtek průzkum Reuters.

V průzkumu 17 analytiků předpovědělo, že Maďarská národní banka (MNB) na příštím zasedání 26.května zvýší základní sazbu o 25 bazických bodů na 8,5 procenta <HUINT=ECI>. Osm analytiků má za to, že banka ponechá sazby beze změny.

Minulý měsíc banka utáhla měnové kohouty o 25 bazických bodů po březnovém zvýšení o 50 bazických bodů ve snaze ochránit střednědobý cíl inflace ve výši 3 procent.

Spolu s rozhodnutím o nastavení sazeb MNB v pondělí zveřejní čtvrtletní inflační zprávu, v níž podle očekávání zřejmě zvýší prognózu průměrné inflace pro rok 2009 z nynějších 3,6 procenta.

"Inflační výhled ve zprávě se nezlepší, zůstane nad cílem a banka může dodat na důvěryhodnosti režimu cílování inflace tím, že zvýší úrokové sazby navzdory silnému forintu," řekl analytik David Nemeth z ING Bank v Budapešti.

Na dotaz o pravděpodobném vrcholu současného cyklu utahování politiky odpovědělo 19 analytiků, z nichž 11 předpokládá 8,50 procenta, tři čekají růst až na 8,75 procenta ve dvou krocích a pět se domnívá, že hlavní sazba již svého vrcholu dosáhla.

Čtrnáct analytiků uvedlo, že MNB by mohla začít uvolňovat měnovou politiku koncem letošního roku, a pět předpovědělo, že banka sáhne k prvnímu snížení sazeb až v příštím roce.

[BUDAPEŠŤ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK