Poslanci: RRTV v minulosti při hospodaření porušila zákon

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání v minulosti porušila hned tři zákony, které upravují nakládání s penězi: zákon o účetnictví, rozpočtových pravidlech a o finanční kontrole ve veřejné správě. Shodl se na tom sněmovní kontrolní výbor. Výbor projednával kontrolní závěr Nejvyššího kontrolního úřadu, který zkoumal sestavení účetní závěrky RRTV za rok 2006. Dospěl k závěru, že neposkytla věrný obraz o svém hospodaření, jak jí to ukládá zákon.

Podle předsedy výboru Vladimíra Koníčka (KSČM) lze sice některé chyby označit za školácké, ale jinak bylo účetnictví v "hrozném stavu". "Chci upozornit na to, že celkové nesprávnosti v absolutní hodnotě dosáhly prakticky výše rozpočtu té účetní jednotky," řekl dnes před poslanci prezident NKÚ František Dohnal.

Potvrdil, že tato kontrola se v RRTV uskutečnila poprvé. Poslanci nyní chtějí od rady vědět, jak od roku 2002 kontrolovala nakládání s penězi. Rada dostala loni i letos od státu kolem 60 milionů korun. V kontrolovaném období roku 2006 to bylo 48 milionů korun.

Předseda rady Václav Žák kontrolu z NKÚ uvítal, ale zároveň vyjádřil lítost nad tím, že nepřišla o deset let dříve. "Tak bychom tady v této trochu trapné situaci nemuseli sedět," podotkl. Poslance ale informoval i o opatřeních k nápravě.

Podle Žáka jsou zjištěné nedostatky jen vyústěním situace z předchozích let. Například již kontrola z Finančního úřadu pro Prahy 10 v roce 2003 zjistila nesprávné účtování; rada v předchozích letech ani nezjišťovala přesný stav svého majetku a závazků. Sepsat majetek a vytvořit jeho evidenci museli čtyři zaměstnanci provozního odboru rady včetně řidiče, a to vedle svých řádných pracovních povinností. Část účetnictví z let 1998 až 2001 musel úřad rady zrekonstruovat.

Na vedení účetnictví si přitom rada v určitém období najala externí firmu, které také za práci zaplatila. "Bylo zaplaceno za zmetek," odpověděl na dotaz poslance Josefa Čerňanského (ČSSD) ředitel úřadu rady Petr Bartoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK