V listopadu se otevře na Pankráci nová obchodní galerie

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - V Praze přibude v listopadu další obchodní centrum. Na Pankráci otevře nákupní galerie Arkády Pankrác, která se zaměří zejména na módu. Na tiskové konferenci to řekli zástupci společnosti ECE Projektmanagement Praha, která se na stavbě podílí s firmou Rodamco Europe. Celkové náklady projektu se vyšplhají na zhruba tři miliardy korun.

Stavebníci v těchto dnech dokončili hrubou stavbu. Centrum bude mít tři obchodní patra a nad nimi stejný počet parkovacích podlaží, kde najde místo 1100 vozů. Zákazníci budou moci využívat vstupy ze všech čtyř světových stran, na nákupy budou moci přijít také přímo z metra. Galerie nabídne také prostor, který bude sloužit jako centrální náměstí Prahy 4 a na němž by měla vyrůst řada kaváren.

Přes polovinu všech obchodních ploch z celkových 45.000 metrů čtverečních obsadí obchody s oblečením. "Arkády Pankrác mají ambice stát se centrem módy," uvedla manažerka pronájmu Erika Mihal. V současnosti jsou už všechny prostory pronajaty, ceny nájmů společnost sdělit nechtěla. Nájemné nebude levné, uvedla Mihal. Podle ředitele společnosti ECE Josefa Tobka se centrum ale nebude snažit dostat na špičku ve výši nájmů. "Jsme zastánci obratového nájemného," dodal Tobek.

Mezi vlajkové značky budou na Pankráci patřit například Interspar, Humanic, NewYorker, Peek&Cloppenburg, která v Praze zatím není, Knihkupectví Dobrovský, H&M nebo Sportisimo. V prvním patře návštěvníci najdou provozovny s občerstvením. Celkem centrum nabídne 140 obchodů i pracovní příležitosti pro zhruba 2000 lidí. Arkády Pankrác budou podle Mihal konkurovat spíše Novému Smíchovu, Floře nebo Palladiu než Chodovu, které je spíše rodinné centrum.

Uprostřed galerie bude rotunda s fontánou, která může po přestavbě sloužit jako pódium. "Jedná se o unikátní řešení, o rozdělení poměrně velké hmoty na čtyři kvadranty, hlavní a vedlejší pasáže, takže prostor nepůsobí tak velkým dojmem," řekl architekt projektu Michal Švarcbach. Pasáž je také vždy prosklená, což není podle Švarcbacha zase tolik obvyklé. Pod prosklením budou také světelné panely, které částečně tlumí přímé oslunění a zároveň ve večerních hodinách osvětlují, vysvětlil architekt. Použité materiály pak odpovídají okolní zástavbě, stavební firmy zvolili prosklené rámy, hliníkové kazety, černou žulu a bílou omítku.

Centrum ještě čeká druhá fáze výstavby, kam se rozšíří obchodní plochy a vzniknou také kancelářské prostory, jedno patro bude pravděpodobně využito pro odpočinek - fitness nebo wellness, uvedl Švarcbach. "Máme dokončen projekt pro územní řízení, rádi bychom v příštím roce zahájili stavbu, plánované otevření je podzim 2010" řekl manažer projektu Petr Šikl.

Součástí pankrácké výstavby byla také řada dopravních staveb. V ulici Pujmanové vznikl kruhový objezd, rozšíření se dočkaly ulice Na Pankráci a Hvězdova. Letos ještě budují úpravy napojení ulice Na Strži na magistrálu. Za tato dopravní opatření investoři zaplatili 250 milionů korun. "Realizovali jsme také protihluková opatření, celkem se vymění přes tisícovku oken," uvedl

Firma Rodamco v Praze vybudovala Centrum Černý Most a Centrum Chodov na Jižním Městě. Nizozemská společnost zahájila koncem 90. let expanzi do střední a východní Evropy. Na český trh vstoupila v březnu 2000 převzetím tuzemských aktivit skupiny Intershop Holding. Společnost ECE postavila Galerii Vaňkovka v Brně a staví Galerii Liberec. Od roku 1965 společnost projektuje, staví, pronajímá a spravuje velká nákupní centra. V její správě se v současné době nachází 97 nákupních center, dalších 26 je ve výstavbě nebo v projektové přípravě.

Tereza Měrtlová mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK