EK: Drahá ropa by mohla zbrzdit růst hospodářství

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. května (ČTK) - Pokud se cena ropy udrží na současných úrovních, mohla by drahá ropa negativně ovlivnit hospodářský růst v eurozóně. Uvedla to dnes Evropská komise (EK). Cena ropy už je vysoko nad hodnotou, se kterou komise na letošní rok počítá, takže ekonomika eurozóny by nemusela dosáhnout ani předpokládaného růstu.

Komise na konci dubna vydala aktualizovanou prognózu vývoje ekonomiky eurozóny na letošní rok. V ní uvedla, že ekonomika letos vzroste asi o 1,7 procenta, odhad ale opřela o průměrnou cenu ropy 101,2 USD za barel. Ta se ale nyní prodává asi za 135 dolarů.

Mluvčí komise řekla, že na změnu prognózy je zatím brzy. "Samozřejmě, že pokud by naše předpoklady měl překrýt reálný údaj, který budeme znát až na konci roku, tak je jasné, že růst bude nižší," řekla mluvčí komisaře pro měnové záležitosti Amelia Torresová.

"Uvidíme, co se stane. Komisař (Joaquín) Almunia ale při prezentaci té prognózy před pár týdny jasně řekl, že to riziko je spíše vyšší," podotkla Torresová.

Cena ropy není jedinou proměnnou, která může reálný růst ekonomiky ovlivnit. Značný vliv mohou mít i směnné kurzy, zvláště za situace, kdy se bude kurz eura dál zvyšovat. Důležitý bude i vývoj cen dalších komodit a jejich vliv na inflaci.

"V tuto chvíli nemohu odhadovat, co může vyšší cena benzinu ve srovnání s prognózou z 28. dubna pro náš výhled znamenat," doplnila mluvčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK