Poptávka po zájezdech na internetu roste

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Poptávka po letních zájezdech na internetu se začátkem letní sezony prudce roste; největší zájem je o Řecko a Chorvatsko. Vyplývá to z analýz jednoho z největších internetových prodejců, společnosti NetTravel.cz. Vyvrcholení zájmu o letní dovolenou se očekává v červnu a srpnu.

Nejvíce lidí, téměř 40 procent, kupuje osmidenní dovolenou, pětina chce u moře strávit 11 dní. "Oproti loňskému roku se také zvyšuje zájem o kratší dovolenou na méně než pět dní, oblíbené jsou zejména prodloužené letecké víkendy u moře," řekl marketingový ředitel NetTravel Petr Staněk.

Nejčastěji, ve 38 procentech případů, klienti volí dovolenou bez stravy, každým rokem však roste poptávka po úplném servisu typu all inclusive. Na letošní léto si předplácí veškeré dostupné služby čtvrtina internetových zákazníků.

U leteckých dovolených preferují Češi odlety z hlavního města (73 procent), na důležitosti ale nabývají i menší letiště v regionech, jako je Brno (16 pct), Ostrava (osm pct.) a Pardubice (dvě pct.)

Kromě Řecka, kam si zatím koupila zájezd čtvrtina klientů, a Chorvatska, které chce navštívit 14 procent dovolenkářů, jsou na čele žebříčku oblíbenosti i další středomořské země, Itálie (13 pct), Tunisko (osm pct), Turecko (sedm pct). Turecku se v zájmu vyrovnalo Bulharsko, Egypt s pětiprocentním podílem zaznamenal oproti loňsku mírný pokles.

Nejčastějšími klienty při nákupu letošní letní dovolené jsou na internetu lidé ve věku 30 až 40 let. Naopak dovolenou na internetu téměř nekupuje mládež pod 20 let a lidé starší 70 let.

Podíl internetového prodeje zájezdů každým rokem roste; loni se vyšplhal na čtvrtinu z celkových 13,5 miliardy tržeb cestovních kanceláří. Prostřednictvím internetových agentur nyní prodávají všechny významné cestovní kanceláře. Letos by se podle odhadů mohly přes web prodat zájezdy za 4,7 miliardy korun.

Internetový zájem zhruba odpovídá poptávce na celém trhu dovolených. Loni Češi koupili rekordních 2,2 milionu zájezdů; další růst hlásí cestovní kanceláře a agentury také letos. Cestování do zahraničí nahrávají mimo jiné rostoucí příjmy české populace a také silná koruna.

Poptávaný rozsah stravy na letní dovolenou 2008

Služby Podíl v pct

Bez stravy 38

Polopenze 25

All inclusive 23

Snídaně 11

Ultra all inclusive 1

Ostatní 2

Věková struktura internetových klientů

Věk Podíl v pct

do 20 let 1,5

20 až 30 let 19

30 až 40 let 32

40 až 50 let 23

50 až 60 let 16

60 až 70 let 8

nad 70 let 0,5

zdroj: NetTravel.cz

sin fcz

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK