ČOI objevila na trhu šest nebezpečných výrobků pro děti

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu šest druhů nebezpečných výrobků určených pro děti, mezi kterými jsou hračky, koloběžky či dětská postýlka. ČOI již zakázala prodej těchto výrobků, které podle odborníků mají špatnou konstrukci či obsahují nebezpečné ftaláty.

Mluvčí ČOI Marek Ženkl sdělil, že inspekce zakázala prodej dětské postýlky Alenka vyrobené v Polsku, protože má ostré hrany, o které se mohou děti snadno poranit. "V případě odloupnutí plastového loga dítětem existuje možnost polknutí či vdechnutí této malé části," uvedl Ženkl.

Na seznamu zakázaných výrobků jsou i dva druhy dětské koloběžky Scooter dovezené z Číny, které byly prodávány bez návodu. Koloběžky navíc mají špatnou konstrukci, která neodpovídá českým normám a může být příčinou úrazu dítěte.

ČOI zakázala také prodej dětského telefonu ve tvaru žáby, který byl vyroben v Číně. Hračka totiž obsahuje snadno odnímatelné části, jež děti mohou snadno spolknout.

Z podobných důvodů neprošla testy ani čínská svítilna s bonbony Lamp Torch. "Vzhledem k tomu, že se jedná o hračku v kombinaci s cukrovinkou, může při obnažení knoflíkové části dojít snadno k záměně s bonbonem a dítě by mohlo knoflíkový článek spolknout," upozornil Ženkl, podle kterého navíc při rozložení svítící části se děti mohou poranit o její ostré hroty.

Obchodníci nesmí prodávat ani italský karnevalový kostým Pirate Wear, protože obsahuje více ftalátů, než povolují normy. Ftaláty poškozují imunitní systém člověka a mohou způsobovat vrozené vady, kardiovaskulární problémy či neplodnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK