Stát podepsal dohodu s Microsoftem, ušetří 700 milionů Kč

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Ministr vnitra Ivan Langer dnes podepsal s výkonným ředitelem Microsoftu Stevem Ballmerem dohodu o spolupráci, na základě které by stát při nákupu licencí na software mohl ušetřit kolem 700 milionů korun. Langer to uvedl na dnešní tiskové konferenci.

Pokud se podaří jednání dovést do konce, státní úřady by mohly výhodněji získat až 250.000 licencí k produktům Microsoftu na další tři až pět let. Prováděcí smlouvy by mohly být podle náměstka ministra Zdeňka Zajíčka hotové do dvou týdnů. "Stát by tak ušetřil proti stávajícímu stavu, kdy licence k softwaru pořizuje každá instituce zvlášť a různým způsobem," dodal.

Ministr rovněž s Ballmerem podepsal smlouvu o bezpečnostní spolupráci. Ta umožní včasné varování před aktuálními hrozbami souvisejícími s používáním informačních technologií či zneužívání dětí na internetu. "Zaručuje těsnou spolupráci a informovanost vůči atakům, které v této oblasti hrozí," dodal Langer.

Rámcová smlouva o spolupráci navazuje na dohodu, kterou uzavřelo ministerstvo informatiky za českou vládu v roce 2004. Smlouva umožňuje subjektům veřejné správy jednodušší nákup produktů Microsoftu, zkracuje prováděcí lhůty spojené s nákupem, usnadňuje administraci a nabízí výhodnější cenové podmínky pro nákup produktů firmy.

Stát v minulosti uzavřel rámcové smlouvy například s telekomunikačními operátory. Ti se pak mohli účastnit výběrových řízení na zakázky u jednotlivých úřadů.

Ballmer během jednodenní návštěvy Prahy přednesl projev na Evropském fóru vědy a techniky na VŠE, setkal se s důležitými partnery Microsoftu, dále rektorem VŠE Richardem Hindlsem a šéfy portálu Seznam Ivo Lukačovičem a Pavlem Zimou. Večer odlétá soukromým letounem do Ruska, kde evropské turné zakončí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK