Nafta je kvůli dani v řadě zemí Evropy levnější než v ČR

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Kvůli vysoké spotřební dani v České republice mohou nyní řidiči natankovat levnější naftu v Belgii, Dánsku, Nizozemsku, Rakousku nebo Španělsku. Uvedlo to dnes Sdružení čerpacích stanic ČR. Tuzemské spotřební daně z pohonných hmot kvůli posilovaní koruny vůči euru výrazně převyšují spodní limity stanovené Evropskou unií.

Sdružení i přes to nepovažuje případné snížení spotřební daně za dobré řešení situace kolem vysokým cen nafty. Snížení spotřební daně a tím i ceny nafty by motivovalo řidiče ke koupi osobních vozů s naftovými motory, a tím by se dále zvyšovala poptávka po naftě a její cena by opět rostla, upozornilo sdružení.

Snížení daně, které by zlevnilo pohonné hmoty o korunu, by navíc pro stát znamenalo výpadek příjmů přes sedm miliard korun. "Celkovou úpravu o jednu korunu řidič při stávajících houpavých pohybech cen stejně nezaregistruje, jde o změnu pouhých tří procent, ale stát výpadek pocítí velmi silně," uvedlo sdružení. Ministerstvo financí již ve čtvrtek sdělilo, že o snižování spotřební daně neuvažuje.

Podle údajů společnosti CCS se nyní motorová nafta u pump prodává v průměru za rekordních 34,03 koruny za litr. Od začátku května tak zdražila téměř o dvě koruny. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražuje pomaleji. Litr stojí 32,14 Kč, o korunu více než na začátku měsíce.

Podle sdružení nelze čekat snížení cen nafty pod úroveň cen benzinu. V Česku na naftu připadají zhruba dvě třetiny z celkové spotřeby pohonných hmot. Na trh se ročně dostane asi 2,6 miliardy litrů benzinu a 4,7 miliardy litrů motorové nafty. České rafinerie jsou však z ropy schopny vyrobit benzin a naftu zhruba v poměru 55 ku 45, tedy více benzinu a méně nafty.

Sdružení dále uvedlo, že některé evropské státy kvůli vysokým cenám nafty zvažují akce, které by motivovaly řidiče k nákupu automobilů s benzinovými motory. Německá vláda například plánuje informační kampaň na podporu prodeje benzinových aut, Nizozemsko zvažuje zvýšení spotřební daně na naftu.

Cena pohonných hmot v tuzemsku je závislá na vývoji cen produktů na komoditní burze v Rotterdamu, která reaguje na vývoj cen ropy a na stav nabídky a poptávky. Současné ceny ropy 130 dolarů za barel jsou podle sdružení pouze výsledkem spekulací na burze, kde ropa v průměru třikrát změní majitele, než ji získá zpracovatel.

Mezinárodní agentury pro energii stanovila dlouhodoběji reálnou cenu ropy kolem 70 USD/barel. Sdružení předpokládá, že barel ropy zlevní pod 100 dolarů. Ve čtvrtek se nicméně ropa na světových trzích vyšplhala na nové cenové maximum nad 135 dolary za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK