Dolar drží zisky, euro nechalo slabší PMI chladným

23.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar se v pátek obchodoval bez větších změn a držel zisky dosažené po ústupu cen ropy z rekordních výšin, zatímco slabší data ze sektoru služeb...

...eurozóny příliš nepohnula názorem, že ekonomika v regionu zůstává silná.

V 11:00 euro kotovalo na 1,5731 dolaru <EUR=>, prakticky beze změn oproti závěru předchozí seance a v uctivé vzdálenosti od čtvrtečního měsíčního vrcholu 1,5814.

Jen posiloval na 103,80 za dolar <JPY=>, respektive na 163,33 za euro <EURJPY=>.

Dolar podporovalo vybírání zisků po jeho propadu v posledních týdnech. Kvůli přetrvávajícím obavám o stav americké ekonomiky však setrvával poblíž měsíčního dna vůči skupině měn včetně eura.

Obchodníci uvedli, že čekají na páteční zprávu o prodeji existujících domů ve Spojených státech a sledují pohyby cen ropy, jež by mohly naznačit, jakým směrem se vydá dolar.

"Dolaru schází nasměrování, takže pokud budou data o prodeji domů podle očekávání slabá, soustředí se pozornost na ropu," řekl Tomoko Fudžii, šéf oddělení japonské ekonomiky a strategie u Bank of America.

"Vzestup ropy bude nadále poškozovat dolar s tím, jak zdražuje dovoz do Spojených států. Euru ropa naopak pomáhá tím, že posiluje ostražitost ECB ve vztahu k inflaci."

Euro přestálo nad očekávání hluboký propad aktivity ve službách eurozóny, jež v květnu vyrovnala čtyřapůlleté minimum z ledna [ID:nSCH329122].

Výsledek totiž mnoho nezměnil na pohledu trhu, že hospodářství regionu zůstává silnější než za oceánem.

Americká ropa se v pátek držela zhruba 3 dolary pod rekordní cenou nad hranicí 135 dolarů za barel <CLc1>, což dolar podporovalo proti euru.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK