Strojírny Wikov chtějí půlmiliardovou investicí znásobit výrobu

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hronov (Náchodsko) 23. května (ČTK) - Výrobce průmyslových převodovek Wikov MGI z Hronova na Náchodsku dnes zahájil výrobu v nové hale za 525 milionů korun. Firma chce díky této investici znásobit tržby z letos očekávaných 880 milionů korun až na 3,5 miliardy korun v roce 2011. Novou hlavní výrobní náplní podniku budou převodovky pro větrné elektrárny. Uvedli to představitelé firmy, která patří do skupiny Wikov Industry podnikatele Martina Wichterleho.

S růstem výroby poroste i počet pracovníků. "Nová kapacita vytvoří 200 nových pracovních míst, z nichž přibližně 120 je již obsazeno," řekl ČTK předseda představenstva Wikov MGI Antonín Růžička. Nyní má podnik 450 zaměstnanců a do konce roku chce přijmout ještě 40 lidí. Dalších 40 chce nabrat příští rok. Wichterle přitom nevyloučil, že při nedostatku místních zaměstnanců firma ve větší míře zaměstná i cizince, například z Vietnamu.

Kapacitu nové haly by měla naplnit výroba převodovek pro větrné elektrárny, která by měla zajistit i budoucí miliardové obraty. Ve větší míře by se výroba převodovek pro větrníky měla rozjet v příštím roce, kdy podnik počítá s tržbami přes 1,2 miliardy korun. "Větrná energetika je perspektivní obor. Výrobců větrných elektráren přibývá," řekl Růžička.

Firma počítá, že maximální kapacita bude 450 převodovek pro větrníky ročně. Dosavadní nejdůležitější zakázkou firmy je dodávka 50 třímegawattových převodovek pro větrné elektrárny do Číny za více než 440 milionů korun. Klasické převodovky, například pro tramvaje, lodě a jiná odvětví průmyslu, by v budoucnu měly zajistit ročně zhruba 450 milionů korun tržeb.

Loni podnik asi 42 procent produkce exportoval, a to především do Norska, Velké Británie, Německa a USA. K nejvýznamnějším zahraničním zákazníkům hronovského podniku patří koncerny GE, Alstom, Siemens, Continental a Scana Volda.

Dalšími členy skupiny Wikov jsou hradecký producent větrných elektráren Wikov Wind, výrobce převodovek a ozubených kol Wikov Gear Plzeň, konstrukční společnost Czech Orbital 2 a její britská obdoba Orbital 2. S norskou firmou Scana vytvořila Wikov Industry v Norsku společný podnik Scana Wikov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK