Evropské akcie níž kvůli komoditám; Postbank roste

23.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v pátek po poledni klesaly zasaženy ztrátami komodit. Ropa pohybovala pod čerstvými rekordy a investory znervózňovalo prošetřování...

...velké akvizice v důlním sektoru.

Proti proudu šla Deutsche Postbank <DPBGn.DE> a její vlastník Deutsche Post <DPWGn.DE>. Jejich akcie přidávaly 3,1, respektive 2,2 procenta díky zprávě, že Commerzbank <CBKG.DE> s Allianz <ALVG.DE> plánují společné převzetí Postbank.

Ve 12:35 ubíral panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> 0,63 procenta na 1336,70 bodu poté, co sjel až na 1333,55 bodu.

Důlní společnosti Rio Tinto <RIO.L> a BHP Billiton <BLT.L> ztrácely přes 3 procenta kvůli obavám, že nabídka BHP na převzetí Ria by mohla narazit u regulátorů trhu.

Wall Street Journal uvedl, že plánovanou akvizici prověřují evropští regulátoři kvůli obavám z dopadu fúze na ceny oceli.

Těžařské firmy BP <BP.L>, Shell <RDSa.L> a Total <TOTF.PA> s velkou vahou v indexu FTSEurofirst 300 odepisovaly 1 až 1,3 procenta, když se ropa držela v uctivé vzdálenosti od rekordní úrovně nad hranicí 135 dolarů za barel <CLc1>.

Analytici uvedli, že hlavním tématem investorů zůstává nadále inflace.

"Máme tu bublinu spekulací u ropy, kde někteří čekají skok až na 200 dolarů za barel, ale stejně tak by mohla spadnout na 80," řekl Justin Urquhart Stewart, investiční ředitel firmy Seven Investment Management.

"Inflace krátkodobě vyskočila, ale otázkou je, zda z toho vzejde něco horšího a hlubšího?"

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK