Soud poslal kvůli dluhům liberecký Lites do konkurzu

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 23. května (ČTK) - Krajský soud v Ústí nad Labem prohlásil ve čtvrtek konkurz na libereckou elektrotechnickou společnost Lites. ČTK o tom dnes informovala Jana Horáková z liberecké Konkursní společnosti, kterou soud v dubnu jmenoval insolvenčním správcem zadlužené firmy. Řízení ukázalo, že dluhy Litesu není možné uspokojit z další podnikatelské činnosti, proto správce navrhl konkurz. Věřitelé zatím přihlásili pohledávky za více než 365 milionů korun, což podle odhadů desetinásobně převyšuje hodnotu majetku Litesu.

Podle zprávy zveřejněné v insolvenčním rejstříku, je největším věřitelem firmy Česká správa sociálního zabezpečení, které Lites dluží přes 235 milionů korun. Zhruba 78 procent pohledávky je ale zajištěno nemovitostmi dlužníka. Dalších 92 milionů dluží firma finančnímu úřadu, přes 19 milionů Úřadu práce v Liberci a téměř 13 milionů Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Lites je známý především v souvislosti s výrobou požárních hlásičů. Firma před třemi lety dokončila reorganizaci a kovovýrobu a elektrotechnickou výrobu pronajala soukromým společnostem Lites Fire a Litekov. Ty také převzaly většinu z 230 zaměstnanců. Lites sám se zaměřil na pronájem a správu svých nemovitostí, strojního vybavení i duševního vlastnictví. Ve společnosti zůstalo pouhých 40 lidí a firma hospodařila s obratem kolem 50 milionů korun. Ještě před deseti lety přitom zaměstnávala 800 pracovníků a ročně uskutečňovala zakázky za 200 milionů korun. Reorganizace ale hospodaření Litesu nezachránila a zůstalo ztrátové.

Společnost, která vznikla na počátku 90. let privatizací liberecké Tesly, byla ve ztrátě prakticky po celou dobu své existence s výjimkou let 1993, 1995 a 1998. V roce 2002 dosáhla kumulovaná ztráta téměř 172,6 milionu korun a představenstvo ji tehdy navrhlo vypořádat snížením základního kapitálu na 115,06 milionu korun, poklesem jmenovité hodnoty akcií z 1000 na 400 korun. I v dalších letech ale bylo hospodaření ztrátové, Lites měl problémy s plněním závazků, mzdy zaměstnancům vyplácel opožděně a ve splátkách.

Litesu, jehož hlavním vlastníkem je akciová společnost Protes s 41,6 procenta akcií, a spoluvlastníky Setil (18,59 pct.) a Tesla Jihlava (14,33 pct.), hrozil konkurz už před třemi lety. Do firmy tehdy v průběhu osmi měsíců dvakrát nastoupil exekuční správce. V obou případech vymáhaly touto cestou své pohledávky zdravotní pojišťovny. Už tehdy správce doporučoval společnost reorganizovat. Navrhoval firmu rozdělit, najít silného strategického partnera, zachovat perspektivní výrobu požárních hlásičů a očistit Lites od přebytečné zátěže. To se však nepodařilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK