Analogovou ČT2 nebude letos moci sledovat až čtvrtina lidí

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Až čtvrtina obyvatel Česka letos kvůli nástupu moderního digitálního zemského TV vysílání ztratí možnost sledovat tradičním analogovým způsobem program ČT2. Vypínání analogové ČT2 je nutností pro rozšiřování sítě vysílačů, přes které se bude šířit jeho digitální forma. Příští rok pak bude bez analogové ČT2 zhruba 30 procent až polovina lidí. Vyplývá to z informací, které Česká televize poskytla ČTK.

"Pokles pokrytí analogovým vysíláním ČT bude citelný v letošním roce v Jihočeském, Středočeském a severočeském (Ústeckém) kraji. Tam všude se totiž vypnou vysílače velkého výkonu dosud šířící vysílání ČT2," sdělil ČTK šéf projektu digitalizace v ČT Pavel Hanuš. "Pokud bychom to vztáhli na celé území státu, bude jednat o zhruba 15 až 25 procent pokrytí obyvatelstva. Na konci příštího roku už by to měl být více jak dvojnásobek," dodal.

Sledovat ČT2 budou mít pak v daných oblastech pouze ti lidé, kteří si k televizoru zapojí převaděč digitálního signálu na analogový, označovaný jako set-top box, nebo si pořídí dražší televizor s již zabudovaným digitálním tunerem. Mohou také využít nabídky placených kabelových, satelitních a internetových operátorů.

Přesnější termíny a regiony, po kterých se bude rozšiřovat digitální vysílání a po kratším či delším souběhu vypínat to analogové, obsahuje Technický plán přechodu (TPP), který na konci dubna schválila vláda. V polovině května toto nařízení vlády vstoupilo v platnost.

Podle plánu přechodu má analogové vysílání ČT2 skončit v červenci letošního roku v Českých Budějovicích (vysílač na Kleti) a v okolí Prahy (vysílač na Cukráku), v září pak v Praze město (vysílač Mahlerovy sady, označovaný jako "žižkovský") a v říjnu na Plzeňsku (vysílač Krašov).

Podle Hanuše ale výstavba sítě vysílačů pro digitální šíření veřejnoprávní ČT a Českého rozhlasu, takzvané sítě veřejné služby, je specifická v tom, že při ní nelze v mnoha případech dodržovat všechny podmínky plánu přechodu.

"Jedná se zejména o souběh analogového a digitálního vysílání. Proto také nelze interpretovat termíny z TPP jako přesné termíny vypnutí ČT2," míní Hanuš. "Nicméně lze potvrdit, že se v uvedených lokalitách bude vysílat sít veřejné služby, a bude tedy i v nezbytně nutné míře ukončeno analogové vysílání ČT2," dodal.

Skutečná podoba úplného vypínání analogové televize bude podle něj záležet na postoji komerčních subjektů k TPP. Nova a Prima mají nyní čas zhruba do poloviny srpna se k plánu přechodu přihlásit, nebo také ne. Pokud se dobrovolně svých analogových kmitočtů nevzdají, nebude prostor pro budování dalších digitálních sítí. Pokud tak učiní, získají nárok na jednu licenci pro digitální vysílání navíc k té současné.

Digitální zemské TV vysílání již nyní pokrývá zhruba polovinu obyvatel ČR, naladit jej je možné v Praze, Brně, Ostravě a jejich okolí a také na Domažlicku a na Ústecku. ČT nyní ale buduje svou síť vysílačů, přes které by měla letos začít vysílat v Plzni, Českých Budějovicích, v Praze a jejím okolí, na Ústecku, v Brně město a v Sušici. Pokud již v dané lokalitě je možné digitální ČT naladit, po spuštění vysílání přes síť veřejné služby se změní kanál, na kterém vysílá. "Letošní plán ČT dodrží a v uvedených lokalitách bude síť veřejné služby vysílána," míní Hanuš.

V současnosti je pokryto 49 procent obyvatelstva ČR digitálním signálem s programy ČT, po spuštění sítě veřejné služby a rozšíření signálu do dalších regionů se toto pokrytí do konce roku podle ČT zvýší na tři pětiny obyvatel ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK