SOCR: Novela zákona o cenách omezí svobodu podnikání

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Obchodníkům se nelíbí návrh novely zákona o cenách, který připravilo ministerstvo financí. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) tvrdí, že novela by v Česku zavedla regulaci cen a omezila svobodu podnikání. Obchodníci proto chtějí s ministerstvem financí jednat o úpravě této novely. S návrhem ministerstva financí, který také nařizuje uvádět plné ceny zájezdů, nesouhlasí ani cestovní kanceláře. Novela zákona o cenách by měla začít platit na začátku příštího roku.

"V obecné rovině lze předloženému návrhu vytknout zásadní odklon od liberálního pojetí trhu a jeho fungování na tržních principech nabídky a poptávky zavedením povinnosti prodávajícího prodávat za cenu obvyklou," stojí ve stanovisku k novele zákona o cenách, které SOCR zveřejnil na svých internetových stránkách.l

Obchodníkům vadí formulace, že prodávající nesmí zneužít svého výhodnějšího hospodářského postavení k tomu, aby získal nepřiměřený prospěch prodejem za cenu vyšší, než je cena obvyklá. "Kdo ale stanoví, jaká je cena obvyklá," řekl dnes ČTK prezident SOCR Zdeněk Juračka. Podle něj by návrh novely omezil prodejce při určování cen.

SOCR nesouhlasí ani s pasáží týkající se prodeje zboží za tzv. podnákladové ceny. Novela totiž tento typ prodeje zcela zakazuje. SOCR podle Juračky sice podporuje zákaz podnákladových cen, ovšem s výjimkou krátkodobých reklamních kampaní či sezonních výprodejů, kdy se zboží prodává s výraznými slevami.

"Zákon se snaží regulovat trh a omezit svobodu podnikání, přičemž není jasně vymezeno, jak se budou stanovovat například kritéria nepřiměřeného zisku. Celkově tato úprava vede k posílení role státu," upozornil ve svém stanovisku SOCR, který podle Juračky vyzval ministra financí Miroslava Kalouska k jednání o úpravě návrhu novely zákona o cenách.

Návrh novely zákona o cenách kritizují i cestovní kanceláře. Nelíbí se jim totiž, že zatímco cestovní kanceláře by měly od ledna uvádět plné ceny zájezdů včetně různých příplatků, tak letecké společnosti tuto povinnost mít zatím nebudou. MF tvrdí, že letecké společnosti do novely nejsou zahrnuty, protože uvádění konečného součtu cen jim má nařídit připravované nařízení EU.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura dnes ČTK řekl, že příplatky u leteckých zájezdů jsou dílem leteckých společností, které z cen vyčleňují letištní taxy a palivové příplatky. Okamura upozornil na to, že návrh novely zákona o cenách je v rozporu se zákonem o cestovním ruchu, podle kterého mohou cestovní kanceláře do 21 dnů před termínem zájezdu kvůli vyšším nákladům na dopravu zvýšit jeho cenu až o deset procent. Cestovní kanceláře tuto možnost budou podle Okamury kvůli rostoucím palivovým příplatkům leteckých společností využívat, takže avizovaná konečná cena leteckých zájezdů bude pouze fiktivní.

Za uvádění rozdělených cen zájezdů již delší dobu cestovní kanceláře kárá Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). To tvrdí, že podobné praktiky klamou spotřebitele a jsou protizákonné. CK naopak argumentují zákonem o cestovním ruchu, který podobné uvádění cen umožňuje. Podle AČCKA by při nutnosti uvádět jen jednu cenu zájezdy podražily. Aerolinie by se totiž dopředu jistily proti růstu cen ropy vyšší cenou letenky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK