ROZHOVOR-Rumunsko do 2 týdnů rozhodne o elektrárně Cernavoda

23.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Rumunská vláda by měla do dvou týdnů schválit záměr, podle něhož by měl stát získat 51procentní podíl ve společném podniku na vybudování třetího...

...a čtvrtého reaktoru jaderné elektrárny Cernavoda, uvedl v pátek šéf státního operátora jaderné elektrárny, firmy Nuclearelectrica.

O dostavění elektrárny na Dunaji projevily zájem ČEZ <CEZPsp.PR>, belgická společnost Electrabel <LYOE.PA>, italský Enel <ENEI.MI>, španělská Iberdrola <IBE.MC>, rumunská dcera společnosti ArcelorMittal <ISPA.AS> a německá RWE <RWEG.DE>.

Generální ředitel Nuclearelectriky Teodor Chirica řekl Reuters během Evropského jaderného fóra, že nový plán by se měl projednat s investory, až jej vláda za jeden až dva týdny schválí.

"Do této chvíle ani jeden ze šesti investorů nevyjádřil úmysl projekt opustit. Samozřejmě čekají na oficiální dokumenty... a poté uvidíme, jak budeme s projektem pokračovat," řekl Chirica.

Stát původně usiloval o 20procentní podíl v projektu za 2,2 miliardy eur a dohodl se s šesticí investorů na založení společného podniku.

Bukurešť však minulý měsíc uvedla, že chce projekt revidovat tak, aby státu zůstal majoritní podíl.

Cernavoda je zatím jedinou jadernou elektrárnou v Rumunsku, její první blok byl spuštěn v roce 1996.

Dostavba dvou nových reaktorů se plánuje okolo roku 2015 a Chirica dodal, že prozatím nečeká výraznější zpoždění přes odklad jednání s investory.

DALŠÍ JADERNÉ ZDROJE

Rumunsko také uvažuje o vybudování nové jaderné elektrárny s kapacitou až 4800 megawattů, jejíž první blok by mohl být spuštěn po roce 2020, uvedl dále Chirica.

"V současné době je rozhodnutí na politické úrovni. Moje interpretace je, že první blok bychom mohli uvést do provozu v roce 2020," řekl Chirica.

"Mluví se o dvou až čtyřech blocích s výkonem 600 až 1200 megawattů," řekl dále.

Vláda nyní musí najít řešení jak financovat výběr lokací pro tento projekt, řekl Chirica s tím, že díky intenzivnímu zkoumání před rokem 1990 je již k dispozici celá databáze potenciálních míst pro výstavbu.

(Autoři: Martin Dokoupil a Jan Korselt; Přeložil: Jan Schmidt; Editovala: Petra Vodstrčilová)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK