Wall Street asi klesne, ceny ropy opět na vzestupu

23.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures v pátek klesaly, když ceny ropy opět zamířily vzhůru, a zanechávaly tak investory před prodlouženým víkendem v...

...nervozitě ohledně inflace.

V 15:10 klesaly futures na index Standard & Poor's 500 <SPc1> o 5,7 bodu, futures na technologický index Nasdaq 100 <NDc1> ubíraly 7,25 bodu.

Páteční data by měla podle očekávání ukázat, že ve Spojených státech v dubnu klesl prodej existujících domů, což by bylo dalším důkazem o propadu trhu s bydlením. Čísla vyjdou v 16:00 SELČ.

Skluz trhu by mohla brzdit zpráva o druhé velké akvizici během tohoto týdne. Firma Halliburton <HAL.N>, světová dvojka v těžařských službách, nabídla 3,4 miliardy dolarů za britskou společnost Expro International <EXR.L>, oznámila Expro.

Ve středu nabídl podnik veřejných služeb NRG Energy <NRG.N> 9,07 miliardy dolarů za firmu Calpine <CPN.N>.

Futures na americkou ropu <CLc1> rostly o 2,59 dolaru na 133,40 dolaru za barel poté, co v předchozí seanci prudce oslabily. Obrat částečně způsobily obavy ze stagnace produkce v Rusku a dalších dodavatelských zemích mimo kartel OPEC.

"Význam má obnovení růstu ceny ropy a také to, že včerejší výprodej nemá žádné následky," řekl Paul Mendelsohn, šéf investiční strategie u firmy Windham Financial Services.

"Mnoha lidem se pravděpodobně nechce držet přes prodloužený víkend rozsáhlé pozice."

Trhy ve Spojených státech zůstanou v pondělí kvůli svátku uzavřeny.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK