Akcie AAA Auto v týdnu na burze propadly o téměř desetinu

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Akcie prodejce ojetých vozů AAA Auto byly v uplynulém týdnu nejvíce ztrátovou emisí pražské burzy. Oslabily o 9,8 procenta na 25,02 koruny a smazaly tak část předešlého výrazného růstu. Celý akciový trh podle hlavního indexu PX klesl o 1,75 procenta na 1671,3 bodu, když na světových kapitálových trzích rostly obavy z inflace v americké ekonomice, a neuhájil tak více než pětiměsíční rekord. Výsledky zveřejnila burza.

"Ceny dluhopisů zajištěných proti inflaci dále rostou. Jinými slovy roste očekávání, že při slabém růstu či dokonce možnosti recese hospodářství USA poroste inflace. Tato takzvaná stagflace je pro akciové trhy velkým strašákem," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Analytici obchodníků Patria a Wood & Company doporučili akcie AAA Auto prodávat s poukazem na mohutný cenový vzestup, za kterým nebyla žádná významná zpráva. Akcie AAA Auto jen za první dva květnové týdny přidaly více než 40 procent. Firma AAA Auto bude příští týden zveřejňovat výsledky hospodaření za první čtvrtletí a trh očekával ztrátu kolem 140 milionů korun.

Pod prodejním tlakem byly i akcie realitních skupin a peněžních firem. Například akcie Orco Property spadly o 6,1 procenta na 1327 korun. I u této firmy očekávali analytici v prvním čtvrtletí ztrátové hospodaření. Akcie banky Erste sestoupily o 3,6 procenta na 1180 korun. Akcie operátora Telefónica O2 klesly o 2,6 procenta na 505 korun. Firma Cyrrus snížila cílovou cenu akcií Telefónica O2 na 635 korun z 654 korun, ale ponechala nákupní doporučení.

Růst cen energií na komoditních trzích se naopak příznivě projevil na ceně akcií těžební firmy New World Resources (NWR), které přidaly 5,9 procenta na 529,6 koruny. Nevídané nákupy akcií NWR se rozpoutaly v pondělí, kdy cena NWR vyskočila o desetinu na nový rekord.

Akcie farmaceutické společnosti Zentiva zpevnily o 4,1 procenta na 1057 korun. Čistý zisk Zentivy klesl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,5 procenta na 470 milionů korun. Pokles zisku byl nižší než odhad analytiků, kteří čekali propad o 16 procent na 437 milionů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK