Zisk České pojišťovny v 1. čtvrtletí klesl na nulu

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Hospodaření České pojišťovny v prvním čtvrtletí skončilo podle mezinárodních účetních standardů na nule. Loni ve stejném období vykázala ČP čistý zisk 1,4 miliardy Kč. Na pojistném ČP vybrala do konce března 10,5 miliardy Kč, zatímco před rokem to bylo 10,3 miliardy. Informoval o tom mluvčí ČP Václav Bálek. Celý pojistný trh vzrostl o 5,9 procenta na 33,4 miliardy Kč.

K dočasnému poklesu zisku vedly následky vichřice Emma v kombinaci s negativním vývojem na světových kapitálových trzích, uvedl generální ředitel České pojišťovny Lard Friese. "Naše společnost není vystavena finančním ztrátám spojeným s rizikovými hypotečními úvěry a navazujícími finančními instrumenty, které byly hlavní příčinou ztrát některých finančních institucí," dodal s tím, že díky dubnovému oživení finančních trhů dojde k výraznému zvýšení celkového zisku ČP.

V životním pojištění se zvýšil předpis pojistného o šest procent na 3,4 miliardy korun. V běžně placeném životním pojištění, které je pro pojišťovnu nejdůležitější kategorií, vzrostl objem nových prodejů meziročně o 27 procent. To je dobrý signál pro budoucí růst předepsaného pojistného, upozornil Friese. Předpis v neživotním pojištění vzrostl na 7,1 miliardy korun. Největší růst, o 16 procent, vykazují zemědělské pojištění a pojištění léčebných výloh. Pojištění velkých rizik vzrostlo o 12 procent.

Vlastní kapitál ČP k 31. březnu dosáhl 16,9 miliardy korun. Bilanční suma ke stejnému datu činila 122,5 miliardy korun a technické rezervy vzrostly o miliardu na 91,6 miliardy korun.

Česká pojišťovna je součástí Generali PPF Holdingu B.V., který působí ve 12 zemích střední a východní Evropy. Generali PPF Holding spravuje prostřednictvím dceřiných společností aktiva za téměř deset miliard eur a poskytuje v regionu služby devíti milionům klientů. Generali PPF Holding, který má sídlo v Nizozemsku a jeho hlavní organizační pobočka sídlí v Praze, je společný podnik Assicurazioni Generali (51 procent) a PPF Group (49 procent).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK