Koruna si polepšila na 25,07 Kč/EUR a 15,92 Kč/USD

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Česká měna při poklidném obchodování posílila vůči euru i dolaru. Okolo 17:00 se k euru posunula o téměř deset haléřů na 25,07 Kč/EUR. K dolaru zpevnila podobně na závěrečných 15,92 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Obchodování na finančních trzích bylo dnes velmi ospalé. Chyběly zásadní zprávy, které by dokázaly dát jednotlivým trhům směr. A platí to doslova v globálním měřítku," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Pohled na celotýdenní vývoj ukazuje na to, že domácí měna v tomto týdnu ve výkonnosti za okolními regionálními měnami výrazně zaostávala, patrně se již začaly projevovat horší makroekonomické ukazatele, doplnil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Provázanost koruny s její slovenskou sestrou byla v několika uplynulých dnech již značně oslabena, takže nereaguje dokonce ani na spanilou jízdu slovenské koruny k novým historickým maximům, podotkla Šichtařová.

"Ani v následujícím týdnu se mnoha nových informací, které by mohly korunu ovlivnit, nedočkáme," odhadla Šichtařová. Nálada ve středoevropském regionu však podle ní zůstane i v dalším týdnu optimistická, zejména v případě slovenské koruny a polského zlotého. A tak má tuzemská měna pro následující týden prostor k mírnému zpevnění, ovšem spíš jen v řádu několika haléřů, dodala.

Dolar k euru také v předvíkendovém obchodování nevykazoval žádný výrazný pohyb, přeci jen však oslabování převažuje. Odpoledne se tak pohyboval kolem 1,575 USD/EUR. Protože chyběly nosné informace, hráči na eurodolarovém trhu si podle Šichtařové hledali zástupná témata, kterým věnovali přehnanou pozornost. Jedním z nich byl i pokračující růst cen komodit. Ten prý na dolar negativně doléhal, protože investoři v něm spatřovali riziko dalšího zpomalení americké ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK