Americké akcie dopoledne klesly kvůli opětovnému růstu ropy

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. května (ČTK) - Akcie na newyorské Wall Street klesly, protože ceny ropy obnovily růst. Investoři se obávají vysoké inflace, proto šly dolů akcie firem citlivých na ceny energií, například restaurace a aerolinie. Obchodování dnes také ovlivňuje to, že se v pondělí na amerických trzích obchodovat nebude.

Index Dow Jones v poledne newyorského času klesl o 0,9 procenta na 12.512,2 bodu a index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SELČ snížil na 2439,13 bodu se ztrátou jednoho procenta.

Vysoké ceny ropy způsobily, že se index akcií amerických leteckých společností v jednu chvíli snížil o více než čtyři procenta. Dolů šly i akcie sítí restaurací, například Cheesecake Factory nebo Darden Restaurants, která provozuje síť restaurací Red Lobster.

"Rostoucí ceny ropy spotřebitele znevýhodňují," připomněl jeden z manažerů Morgan Asset Management. Dodal, že v absolutním vyjádření dolarové ceny nerostou příliš, ale že náladu mezi spotřebiteli drtí spíše psychologický efekt, napsala agentura Reuters. Polední hodnoty indexů jsou z Yahoo Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK