SG: Kerviel možná měl při svých podvodech pomocníka

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 23. května (ČTK) - Makléř Jérôme Kerviel, který připravil francouzskou banku Société Générale o rekordní sumu peněz, měl zřejmě při svých nepovolených obchodech uvnitř banky pomocníka. Sdělila to interní zpráva banky. Za viníky skandálu zpráva zčásti označila slabý dohled a špatnou vnitřní kontrolu a doporučila tyto oblasti posílit.

Zpráva je již druhou, kterou vedení Société Générale nechalo o Kervielově skandálu vypracovala. V lednu Société Générale oznámila ztrátu 4,9 miliardy eur, kterou podle banky způsobil Kerviel svými nepovolenými obchody na akciových trzích. Kerviel je vyšetřován na svobodě v podezření na zneužití důvěry a další trestné činy.

Zpráva mluví o možném pomocníkovi uvnitř banky, dodává však, že pro to nemá žádné nezvratné důkazy."Objevili jsme náznaky tajné dohody uvnitř banky, kde figuroval jeden obchodní asistent," uvedla zpráva. Dodala však, že vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebylo možné tohoto zaměstnance vyslechnout. Banka až dosud říkala, že Kerviel jednal sám.

Zpráva konstatovala, že první úroveň kontroly nejblíže nad Kervielem neprováděla dostatečný dohled nad jeho aktivitami. Ten, kdo měl nad Kervielem přímo dohlížet, postrádal zkušenosti z obchodování a nedostalo se mu ani dostatečné podpory seshora, píše zpráva. Neadekvátní kontrolu totiž vykonával i manažer, který byl nad oběma dvěma.

Zpráva doporučila Société Générale, aby posílila systém kontroly rizik. Zlepšit by také měla kvalitu dohledu nad obchodními aktivitami zaměstnanců.

Kervielův skandál otřásl pověstí Société Générale, která je v Česku vlastníkem Komerční banky. Vyvolal dohady o jejím možném převzetí jinou francouzskou bankou, zejména francouzskou jedničkou BNP Paribas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK