Předměstí San Francisca Vallejo vyhlásilo bankrot

25.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 25. května (ČTK) - Americké město Vallejo z předměstí San Fraciska požádalo v noci na sobotu o bankrotovou ochranu před věřiteli. Radnice města tento krok již naznačovala dříve, protože jí docházely peníze kvůli vysokým výdajům na obyvatele a ubývajícím příjmům z klesajícího trhu s bydlením.

Krok se očekával od 6. května, kdy ho městská rada schválila. Radnice požádala o soudní ochranu před věřiteli u bankrotového soudu v Sacramentu. Vallejo s více než 100 tisíci obyvatel je první větší město v Kalifornii, které se k takovému opatření muselo uchýlit.

"Je to smutný den pro město a pro mě osobně. Něco takového jsem nikdy nechtěl," řekl starosta města Osby Davis. "Udělali jsme všechno, co jsme mohli udělat, abychom našli jiné řešení a jiné alternativy, ale nebyli jsme toho schopni," dodal.

Přestože se mnohá města v Kalifornii potýkají s poklesem příjmů z daní a některá mají nejvyšší míru vyvlastněných domů pro neplacení hypoték, osud Valleja pravděpodobně nebudou následovat. Ratingová agentura Moody's Investors Service uvedla tento měsíc, že předpokládaný bankrot Valleja bude ojedinělým případem.

Poslední bankrot městské správy v Kalifornii se stal v roce 1994, kdy prostředky Orange County došly kvůli špatným investicím do finančních derivátů. Hlavní příčinou finančních potíží Valleja byly vysoké výdaje na výplaty zaměstnancům, kteří zajišťují bezpečnost města.

Podle dokumentů pro bankrotový soud má Vallejo odhadem jeden až pět tisíc věřitelů, aktiva půl miliardy až jednu miliardu dolarů a závazky kolem 100 až 500 milionů dolarů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK