Na auditory bude dohlížet Rada pro veřejný dohled nad auditem

25.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Na auditory by měla v tuzemsku nově dohlížet Rada pro veřejný dohled nad auditem. Současná Komora auditorů ČR sice bude působit i nadále, nově nad ní bude působit a dohlížet právě rada pro dohled. Hlídat bude například to, zda komora plní funkce dané zákonem. Stát by měla 7,5 milionu korun ročně. Počítá s tím vládní návrh zákona o auditorech, kterým se na své červnové schůzi bude v prvním čtení zabývat Poslanecká sněmovna.

Podle ministerstva financí jde o v Evropě běžný dvoustupňový systém regulace auditorské profese, kdy nad samosprávnou organizací působí nadřazená instituce a plní funkci veřejného dohledu. Rada by měla mít šest členů prezidia a stejně tolik administrativních pracovníků. Prezidium bude jmenovat a odvolávat ministr financí po dohodě s Českou národní bankou.

Ze státního rozpočtu nový úřad odčerpá podle předkladatelů ročně asi 7,5 milionu korun, z toho členové prezidia by měli dostat 1,5 milionu korun. Na úředníky je pamatováno částkou dvakrát větší, půl milionu dostanou na kancelářské vybavení.

Návrh zákona o auditorech uvádí českou právní úpravu do souladu s evropskou směrnicí, na druhé straně se snaží v co nejvyšší míře zachovat dosavadní regulaci auditorské profese. Firmy nebo jednotlivci, kteří profesionálně kontrolují hospodaření firem, musí být zapsání v příslušném seznamu. Musí splnit zákonem požadované náležitosti a složit odbornou zkoušku. Zákon by měl nabýt účinnosti od letošního října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK