Čína vydá tři licence na mobilní služby třetí generace

25.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Šanghaj 25. května (ČTK) - Čína vydá tři licence na třetí generaci mobilních služeb s rychlým přenosem dat. Vláda v Pekingu v sobotu také vyzvala dva za čtyř největších čínských telekomů China Unicom a Netcom, aby se spojily.

V rámci majetkových přesunů v odvětví má také China Telecom převzít od Unicomu jeho síť s technologií CDMA. Analytici banky ABN Amro odhadují cenu této sítě na 40 miliard hongkongských dolarů (81,5 miliardy Kč).

Časový rámec restrukturalizaci telekomunikačního odvětví ale čínská vláda neurčila. Kabinet na svých internetových stránkách ani neuvedl, zda se budou přesuny aktiv týkat státních společností nebo jejich akciových dcer, s nimiž se obchoduje na burze. Podle analytiků je ale pravděpodobné, že se fúze budou týkat mateřských podniků.

Licence na 3G a přesuny v odvětví mají také přilákat miliardy dolarů investic do nových sítí od jejich dodavatelů. Týká se to zejména společností Ericsson, Motorola, Nokia, Nortel a Siemens.

Chystané kroky mají zostřit konkurenci v čínských mobilních službách. China Mobil, telekom s největším počtem uživatelů na světě, dlouho zastiňoval Unicom. Ten se navíc potýkal s problémy při organizaci dvou rozdílných sítí: CDMA a GSM. Analytici společnosti Gartner IT proto oceňují, že se Unicom nyní bude moci soustředit pouze na jednu síť, a to tradiční technologii GSM, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK