Družstevní prodejny nabídnou platbu složenek či dobíjení mobilů

25.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Lidé žijící na venkově budou moci dobít své mobilní telefony či zaplatit složenku v družstevních prodejnách. Spotřební družstva totiž letos na podzim vybaví elektronickými terminály zhruba polovinu ze svých 3000 prodejen, ve kterých chtějí v budoucnu zavést také platbu nákupů kartou. Družstva, která do terminálů ze společných fondů investují několik milionů korun, uvažují i o nabídce cashbacku, tedy výběru hotovosti u pokladny při platbě kartou.

"Výběrové řízení na dodavatele terminálů bylo ukončeno a vyhrála jej společnost GPE. Do konce června by měla být podepsána smlouva a v září bude zahájena instalace terminálů v našich prodejnách," řekl předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev Zdeněk Juračka. Dodal, že smlouva bude zahrnovat 1500 terminálů, přičemž v budoucnu by měl být jejich počet vyšší.

Zákazníci družstevních prodejen budou moci pomocí terminálů dobíjet své mobilní telefony, platit složenky či si koupit dárkové elektronické karty. "Chceme s bankami jednat o možnosti akceptace všech platebních karet na našich terminálech a možná budeme uvažovat i o zavedení cashbacku," podotkl Juračka.

České družstevní obchody sdružené pod názvy Jednota, Konzum a Coop letos investují více než 70 milionů korun do sjednocení vzhledu zhruba tří tisícovek družstevních prodejen, které ponesou společnou značku Coop. Spotřební družstva kromě jednotné vizáže zahájila i společnou propagaci.

Spotřební družstva se tímto způsobem připravují na plánovanou expanzi obchodních řetězců do menších měst, v nichž družstevní prodejny dosud soupeřily pouze s diskontními prodejnami. "Je to obrana proti invazi zahraničních obchodních řetězců," uvedl Juračka.

Družstevní síti Coop loni loni navzdory pokračující expanzi obchodních řetězců vzrostl obrat meziročně o jednu miliardu korun na 27,2 miliardy korun. Zhruba šest desítek spotřebních družstev v Česku provozuje pět typů obchodních řetězců, které zahrnují diskontní prodejny, supermarkety i hypermarkety. Pokud by více než 3000 družstevních prodejen měly jednoho vlastníka, tak by jim na loňském žebříčku deseti největších obchodníků patřilo šesté místo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK