Odborníci: Pivo v létě zdraží; pivovary to popírají

25.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Ačkoliv by ceny piva podle některých odborníků měly jít od léta nahoru, neboť pivovary budou muset promítnout rostoucí náklady do cen, pivovary to zatím popírají s tím, že počkají na výsledek žní. Rozhodující bude, co udělá Plzeňský Prazdroj, jednička na trhu. Ten však zatím o termínu zdražení nerozhodl. Z malých pivovarů potvrdil zatím zvýšení cen jen humpolecký Rodinný pivovar Bernard, vyplývá z ankety ČTK.

Plzeňský Prazdroj ale zatím o termínu zdražení nerozhodl. "Revizi našich cen děláme pravidelně, hodně napoví letošní sklizeň," řekl tiskový mluvčí Jiří Mareček. Podle něj je trend k úpravám cen jednoznačný. Za posledních 19 měsíců se cena ječmene a chmelu zdvojnásobila a zdražování pokračuje. Vzrostla také cena energií a lidské práce.

Ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý řekl, že pivovary se snažily promítnutí loňského růstu nákladů do ceny co nejvíc utlumit. "Řada pivovarů zdražila jenom málo a doufala, že ceny po letošní sklizni spadnou," řekl Veselý. V současnosti už podle něj začíná být jasné, že ceny rozhodně podstatně neklesnou. Pivovary tak pravděpodobně budou muset zdražovat. "Obvykle se zdražuje před hlavní sezonou", dodal. Na podzim klesá podle něj prodej tak jako tak; pokud by tedy pivovary zdražily, mohlo by dojít k dramatickému poklesu prodeje.

Zdražování před sezonou však popírá většina ostatních pivovarů. Jediným, kdo potvrdil zdražení piva v nejbližší době, je humpolecký Rodinný pivovar Bernard. "O kolik to bude, to v tuto chvíli vyhodnocujeme. Kdy to bude - není daný termín - ale určitě to zasáhne letní sezonu," řekl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Většina pivovarů ale opakuje, že s přehodnocením cen počká až do výsledků žní. "Zatím počkáme, uvidíme, jak se zachovají ceny surovin po letošní sklizni," uvedl ředitel hlineckého Pivovaru Rychtář Milan Vedra. Zdražovat se nechystá ani Budějovický Budvar. "Vývoj cen surovin a dalších vstupů samozřejmě sledujeme, ale zatím jsme o změnách nerozhodli," řekl mluvčí pivovaru Petr Samec.

Vyčkávací taktiku však zvolily i další pivovary. Pivovar Janáček z Uherského Brodu by ceny piva zřejmě zvýšil v případě, že by tak učinili i další producenti. "Nejsme žádným lídrem na trhu, takže určitě budeme čekat, co udělají velcí hráči," řekl obchodní ředitel Jiří Maloch. Pivovar už zvýšil ceny sudového piva v prosinci loňského roku a ceny lahvového piva na začátku letošního dubna. Podle Malocha by ale zdražení přivítali především s ohledem na rostoucí ceny všech vstupních surovin včetně energií. "Rozhodně ale nebudeme ten pivovar, který by do toho udeřil první," dodal Maloch.

Na výsledek žní hodlá čekat také pivovar Hols Vratislavice. "Podle toho, jak se budou vyvíjet ceny ječmene a také nafty," řekl Jaroslav Toman z obchodního oddělení.

Dva pivovary v Libereckém kraji už mají zdražení za sebou. Už od dubna zvýšil o 50 haléřů ceny za půllitr točeného piva Pivovar Rohozec u Turnova. Od května pak zdražil i největší producent v kraji - Pivovar Svijany. "Sudové pivo zdražilo v průměru o 70 haléřů, lahvové o 30," řekl ředitel Roman Havlík.

Také ústecká skupina Drinks Union pivo zatím zdražovat nehodlá. Skupina Drinks Union naposledy upravovala ceny piva na začátku listopadu loňského roku. "Promítnout růst do cen piva si však kvůli konkurenci nemůžeme v současnosti dovolit," uvedl generální ředitel Drinks Union Milan Schramm.

Pokud by se do ceny promítlo plné zvýšení nákladů, zdražila by lahvová desítka o dvě koruny. Proti zdražování ale působí silná konkurence na trhu a tlak obchodních řetězců, které výrazné zvýšení ceny nepřipustí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK