Týden: Prodej majetku Chemapolu vynesl 2,9 miliardy Kč

25.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Prodej majetku zkrachovalé skupiny Chemapol Group vynesl 2,9 miliardy korun a věřitelům byly vyplaceny téměř dvě miliardy korun. S odvoláním na správce konkurzní podstaty Alexandra Vacka to uvádí týdeník Týden, který vyjde v pondělí.

Věřitelé v konkurzu, který začal před devíti lety, přihlásili pohledávky za celkem 19 miliard korun, z této částky ale Vacek tři miliardy neuznal. Výsledkem konkurzu tedy bude ztráta přesahující deset miliard korun. Celkem se do konkurzu chemického konglomerátu Václava Junka přihlásilo 220 firem. Ty ze svých peněz uvidí v průměru necelou pětinu.

Přestože byl konkurz již ve skutečnosti ukončen, musí se podle Týdne počkat na vyřešení dvou žalob ze strany věřitelů, jejichž pohledávky Vacek neuznal. "Věřitelé však na nich trvají," dodal Vacek. Jedním z žalujících je přitom společnost, která pohledávku koupila od Konpa, které patřilo do státní Konsolidační agentury.

Chemapol Group patřila na začátku 90. let mezi největší obchodní a průmyslové konglomeráty v zemi. Zahrnovala přes 100 firem a zaměstnávala více než 40.000 lidí. Za rychlým růstem však stály obrovské dluhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK