Japonské akcie pod vlivem Wall Street výrazně klesly

26.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. května (ČTK) - Japonský akciový trh oslabil o více než dvě procenta a zažil nejvýraznější pokles za posledních šest týdnů. Dolů jej stahoval páteční propad amerických akcií na Wall Street a pokles akcií vývozců, které oslaboval zvýšený kurz jenu.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 2,3 procenta na 13.690,19 bodu. Širší index TOPIX ztratil 2,4 procenta.

Americké akcie v pátek klesly zhruba o jedno procento a za celý minulý týden zaznamenaly nejhorší výkon za poslední tři měsíce. Na akciové trhy mají nyní špatný vliv rekordní ceny ropy, které zvyšují obavy z inflace. Negativně na akcie působí i oslabování spotřebních výdajů.

Pokles na japonském trhu dnes zvýraznily akcie vývozců jako Canon nebo Toyota Motor. Mohl za to nárůst kurzu jenu proti dolaru, který ale během dne vyprchal poté, co investoři na devizovém trhu zjistili, že pevnější jen má na akcie negativní vliv.

Dolar se na devizovém trhu usadil kolem měsíčního minima vůči koši měn. Minulý týden americká měna klesala v obavách z nárůstu cen ropy, protože ten by mohl dále zpomalit americkou ekonomiku a zvýšit inflační tlaky.

Dolar k euru ke konci tokijského obchodování kótoval na 1,5760 USD, mírně nad pátečním závěrem 1,5775 USD. K jenu zůstal nakonec beze změny na 103,30 JPY, během dne však klesla na 103,13 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK