IATA:Počet cestujících první třídy klesl v březnu nejvíc za 5 let

26.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. května (ČTK) - Počet cestujících letících první nebo business třídou v březnu klesl nejrychleji za pět let. Podle údajů Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) se počet cestujících v těchto třídách snížil ve srovnání se stejným měsícem loni o 3,9 procenta, v únoru naopak stoupl o 5,1 procenta. Údaje jsou sice částečně zkreslené kvůli dřívějším Velikonocím a delšímu únoru, i tak jsou však další ranou pro letecký průmysl, který nyní zápasí s rekordními cenami pohonných hmot a zpomalením globálního ekonomického růstu.

"Vzhledem k důležitosti těchto prémiových cestujících pro ziskovost leteckých společností je absolutní pokles počtu špatnou zprávou, zvláště vzhledem k tomu, že cena leteckých pohonných hmot za rok do března stoupla o 170 procent," uvedla IATA. Pokles byl nejvyšší od roku 2003. Příjmy se však nesnížily tolik, jako počet cestujících, protože většinu poklesu zaznamenaly společnosti u kratších a méně ziskových letů, dodala IATA.

Výsledky nejsou vzhledem k problémům americké ekonomiky a ekonomik některých evropských zemí překvapením. Lety první a business třídou využívají hlavně podnikatelé při služebních cestách, a ty jsou spojené převážně se sektorem finančních služeb. Ten se nyní zmítá v problémech kvůli krizi na úvěrových trzích odstartované problémy na americkém trhu z rizikovými hypotékami. Podle hlavního ekonoma IATA se situace v nejbližší době ještě zhorší, poté se však opět změní k lepšímu.

Lety první a business třídou jsou důležitým zdrojem zisku hlavně pro americké aerolinky. K tomu se firmy nyní potýkají s rostoucími cenami pohonných hmot. Většina předních amerických aerolinek kvůli tomu v posledních týdnech opakovaně zvýšila cenu letenek a palivové příplatky zvyšují i další světové aerolinky. Vyšší ceny letenek a zavádění dalších poplatků, jako zpoplatnění odbavení zavazadel a občerstvení na palubě, jsou mezi aerolinkami nejoblíbenějšími prostředky, kterými se snaží vyrovnat nárůst cen pohonných hmot.

Údaje potvrzují i poslední trendy. Minulý měsíc vyhlásily bankrot aerolinky Eon Airlines, které provozovaly lety přes Atlantik pouze v business třídě. Následovaly tak konkurenční MAXjet Airways, které zkrachovaly v prosinci, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK