Dolar mírně zpevňuje při velmi slabém obchodování

26.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v pondělí využil extrémně nízké aktivity trhu, způsobené svátky ve Spojených státech a Velké Británii, k zastavení poklesu z posledních tří...

... týdnů a nepatrnému zpevnění vůči koši světových měn.

"Je to pouze díky nelikvidním trhům," řekla Carole Laulhereová, měnová stratéžka ze Société Générale.

"Dolar by měl tento týden zůstat docela zranitelný. Pořád máme rekordní ceny ropy, což je pro dolar negativní, a akciové trhy ve Spojených státech se zhoršují, což je pro dolar rovněž znepokojivé."

Cena ropy od začátku roku vyletěla téměř o 40 procent - z toho jen za květen o 17 procent - na rekordní úroveň nad 135 dolary za barel <CLc1>.

Tento vývoj živí obavy, že američtí spotřebitelé a podniky nedokážou ustát ekonomickou bouři úvěrového a realitního trhu a zabránit tomu, aby ekonomika naplno sklouzla do recese.

Dolarový index <.DXY> minulý čtvrtek klesl na měsíční minimum, zatímco index širšího akciového trhu S&P 500 <.SPX> zaznamenal nejhlubší týdenní ztrátu od začátku února.

Oslabující akciové trhy a bezuzdné ceny ropy tento týden podle Laulhereové zřejmě budou středem pozornosti investorů na devizových trzích.

Dolar ve 13:00 přidával 0,1 procenta na 72,062 bodu, držel se však na dohled měsíčního minima 71,823 bodu z minulého týdne.

Euro se obchodovalo poblíž 1,5750 dolaru <EUR=>, slabší o 0,1 procenta proti závěru předchozí seance, avšak ve vzdálenosti necelých tří centů od dubnového historického maxima nad hladinou 1,60 dolaru.

Vůči japonské měně stál dolar téměř beze změny na na 103,36 jenu <JPY=>.

V pondělí nejsou na programu žádné významné ekonomické údaje ani firemní zprávy.

Finanční trhy ve Spojených státech a Velké Británii zůstaly uzavřeny kvůli státním svátkům, na ostatních evropských trzích se však obchoduje.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK