Urban navrhne sněmovně dočasné snížení daní na naftu a benzin

26.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 26. května (ČTK) - Dva návrhy na řešení problémů zaviněných výrazným zdražením ropy předloží parlamentu stínový ministr průmyslu a poslanec ČSSD Milan Urban. Prvním bude chtít dočasně snížit buď současnou výši DPH, nebo spotřební daň na naftu a benzin. Jako zákon chce dále prosadit upravenou energetickou koncepci ČSSD z roku 2004, která by řešila hlavně výstavbu nového jaderného zdroje a moderních uhelných bloků. Urban to řekl novinářům při návštěvě Plzeňského kraje.

"Pokud můj návrh schválí programová konference ČSSD tento víkend v Pardubicích, předložím příští týden variantní návrh sněmovně," dodal. Buď jako snížení spotřební daně na benzin a naftu, s nímž by musela ČR spolu s ostatními státy EU, které o to usilují, okamžitě do Bruselu. Druhou variantou bude snížení DPH u pohonných hmot z 19 na 12 až 14 procent. Podle Urbana by stát o nic nepřišel. Snížení výběru daně by kompenzoval více než sedmi miliardami korun, které vybral za poslední rok díky zdražení na DPH u nafty a benzinu. Urban by změny podal jako poslanecký návrh novely zákona o DPH nebo zákona o spotřební dani.

"Zdražení pohonných hmot je neúnosné, zatěžuje občany i podniky a vláda se tváří, že s tím nic udělat nejde," řekl poslanec. Občany podle něj nově zatěžuje zdražení potravin vinou růstu DPH, růst spotřební daně na uhlí, poplatky u lékaře a další. Návrhy, které předloží, by měly omezenou platnost, "minimálně na dobu extrémního nárůstu cen ropy".

Urban by dále chtěl ještě na červnové schůzi nebo v září předložit energetickou koncepci jako zákon, který by vládu zavázal k tomu, aby se v ČR co nejdříve začaly připravovat nové energetické bloky. "Současná vláda má ve svém prohlášení nestavět nic do roku 2010, což je nemožné," dodal. Podle Urbana nebude ČR po roce 2014 v elektřině soběstačná a bude ji muset nakupovat z ciziny za cenu mnohonásobně větší než dnes. Přitom v roce 2020 se má spotřeba elektřiny zvýšit o 31 procent.

Podle Urbana kabinet nekoná a nerespektuje schválenou energetickou koncepci, která počítá s rozšířením jaderných a moderních uhelných elektráren. "Koncepce potřebuje pouze novelizovat bruselskými balíčky," dodal Urban. S přípravou nových bloků se prý musí začít okamžitě. "Jinak klesne kvalita života a sníží se konkurenceschopnost české ekonomiky," dodal. Výstavba nového zdroje přitom trvá deset až 12 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK