Sněmovna bude opět rozhodovat o vyšetřovací komisi ke stravenkám

26.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. května (ČTK) - Novelu zákona o odpadech, která má ztížit zlodějům krádeže kovů, kovových uměleckých předmětů nebo dopravních značek, by na své nadcházející schůzi měla schvalovat Poslanecká sněmovna. Na návrh sociální demokracie bude opět rozhodovat o zřízení vyšetřovací komise, která by měla zjistit, zda loňské schvalování reformy veřejných financí neovlivňovaly lobbistické firmy. Poslanci by měli také posoudit návrh, který umožní vládě 80 miliony korun podpořit obnovu včelstev. Schůze začne příští týden v úterý.

Novela zákona o odpadech, pod kterou jsou podepsáni poslanci ČSSD a KSČM, mimo jiné ukládá provozovatelům sběren, aby nově u vybraného druhu odpadu zjišťovali totožnost prodávajícího. U některých věcí, například uměleckých děl nebo součástek strojů, je nesmí 48 hodin od vykoupení prodat dál nebo s nimi cokoli provádět. Toto opatření má pomoci poškozeným, aby mohli ve sběrnách dohledat odcizený majetek. Poslanec Břetislav Petr vyčíslil škodu na ukradených předmětech na 4,5 miliardy korun ročně. Vláda ale s novelou nesouhlasí. Podle ní je sice záměr správný, ale špatně napsaný.

Vyšetřovací komise, kterou požaduje zřídit ČSSD, má za úkol zjistit, kdo stál za zachováním daňového zvýhodnění stravenek. Původní návrh vládní reformy veřejných financí počítal se zrušením této výhody, nakonec ale v zákoně zůstala. Poslanci ODS v čele s premiérem Mirkem Topolánkem se letos rozhodli opět navrhnout její zrušení. Důvodem byla reportáž České televize, že největší vydavatel stravenek v ČR, firma Sodexho Pass, údajně zaplatila za pokračující daňové zvýhodnění stravenek 100.000 eur (2,6 milionu korun) firmě no comment!, která je údajně blízká vedení ODS.

Sněmovna projednávání tohoto návrhu přerušila až do doby, než vznikne požadovaná vyšetřovací komise. Návrh na její vznik na minulé schůzi koncem dubna ale hlasy koaličních poslanců neprošel.

Skupina poslanců ze všech sněmovních stran také navrhla vládě, aby částkou 80 milionů korun podpořila včelaře. Ti by tak měli získat peníze na obnovu včelstev poničených zimou. Peníze by měla vláda vzít z příjmů Pozemkového fondu. Vláda ale návrh odmítla, původní dotaci včelařům chce navýšit o pětinu a dát jim letos celkem 141 milionů.

V závěrečném čtení se budou poslanci zabývat i dvěma návrhy svého kolegy daňového experta ODS Michala Doktora. Ten chce mimo jiné v novele zákona o správě daní a poplatků uložit finančním úřadům povinnost zdůvodňovat svá rozhodnutí. V zákoně o omezení plateb v hotovosti navrhuje zrušit minimální pokutu deset tisíc korun za překročení limitu platby.

Sněmovna by měla schvalovat i návrh státního závěrečného účtu za loňský rok. Jeho jednotlivé kapitoly během května projednávají sněmovní výbory. Jako celek ho nyní bude schvalovat celé plénum. Poslanci by také měli odvolat a zároveň navrhnout nového člena prezidia Pozemkového fondu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK