Dráhy vypíšou tendr na vlakové soupravy pro budějovické rychlíky

26.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. května (ČTK) - České dráhy chtějí na novou linku Praha - Příbram - České Budějovice nasadit nové motorové vlakové jednotky; v nejbližších dnech na jejich dodání vypíší výběrové řízení. Řekl to Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení drah. Nové vozy chtějí dráhy mít nejpozději v listopadu, aby je mohly v prosinci se začátkem nového jízdního řádu nasadit do provozu.

Dráhy chtějí koupit celkem osm motorových nízkopodlažních jednotek, část z nich by jezdila také na trati Praha - Kladno - Rakovník. Typ a cena vzejde podle Šťáhlavského z veřejné soutěže.

Mezi železničáři se nejčastěji hovoří o jednotkách Desiro od Siemense. "Pokud to vypíší, tak se určitě rádi zúčastníme. Ale nemohu k tomu říci nic dalšího, dokud to nebude černé na bílém," řekla za Siemens Veronika Němcová. Cena vlaků Desiro se pohybuje v řádech desítek milionů korun.

Spojení Prahy s Českými Budějovicemi přes Příbram a Písek si jako alternativu k trase přes Tábor vyžádalo ministerstvo dopravy. "Chceme, aby železnice byla konkurenceschopná, aby jí lidé dávali přednost, takže musí být také komfortní a rychlá," řekl mluvčí MD Karel Hanzelka.

Na nákup nových souprav dráhy počítají s penězi, které dostanou od Správy železniční dopravní cesty. Jde celkem o 12 miliard korun za majetek, který SŽDC od drah obdrží v souvislosti s oddělením funkce provozovatele dráhy a dopravce. Někteří konkurenční dopravci tyto peníze považují za skrytou nepovolenou státní dotaci.

Zastaralý vozový park patří k nejpalčivějším problémům osobní dopravy ČD. Některé vagony či celé soupravy jsou staré více než 40 let. Zmíněných 12 miliard tak bude vázáno výhradně na obnovu vozů pro osobní dopravu. Letos chtějí dráhy například koupit 100 ojetých osobních vagonů z Německa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK