Po Z1 začalo v Brně digitálně vysílat i hudební Óčko

26.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Brno 26. května (ČTK) - Obyvatelé Brna mohou ode dneška sledovat další TV stanici prostřednictvím nastupujícího digitálního zemského vysílání, a to hudební stanici Óčko. Dosud mohli sledovat pouze čtyři programy České televize a Novu, v polovině května spustila své digitální vysílání v Brně i Prima. Další stanice začne v Brně zřejmě 1. června, bude jí zcela nová zpravodajsko-publicistická stanice Z1, která již nyní v Brně vysílá informační smyčku. Na začátku června se také digitální TV vysílání rozšíří do Plzně a zvětší se také nabídka v Ostravě.

"Před chvílí jsme spustili Óčko v Brně, chystáme také vysílání v Ostravě a v Plzni," řekl šéf společnosti Czech Digital Group (CDG) Leoš Pohl a potvrdil tak informace serveru DigiZone.cz. CDG pro Primu, Óčko a Z1 zajišťuje vysílače pro Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň, v budoucnu síť vysílačů CDG pokryje celou ČR.

Diváci v Brně, Ostravě a Plzni budou mít také přes digitální vysílání a televizi Prima přístup k regionálním stanicím, které mají ze zákona vyhrazen čas ve vysílání Primy. V Ostravě a Brně jsou to regionální stanice patřící nyní pod Regionální televizní agenturu (RTA), v Plzni pod společnost Regio Media, která je s Primou majetkově spřízněná.

Podle údajů Primy pokryje signál brněnského vysílače 6,17 procenta obyvatel ČR, tedy přes půl milionu lidí. V případě Ostravska je to podle dostupných údajů zhruba 600.000 lidí, v Plzni-město pak zhruba 200.000. Na Ostravsku je možné nyní přes digitální TV vysílání sledovat čtyři programy ČT a Novu, v Plzni digitální vysílání dosud není vůbec.

Óčko je stanice, která vysílá již od roku 2002 a nyní je možné ji naladit přes satelitní a kabelové vysílání, prostřednictvím televize přes pevné linky (IPTV) i přes digitální zemské vysílání (zkráceně DVB-T), ale dosud pouze jen v Praze.

Na konci roku 2004 se Óčko přihlásilo do výběrového řízení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání na licence umožňující vysílat přes digitální zemské vysílání, které v budoucnu zcela nahradí současné letité analogové. Óčko v rok a půl trvajícím tendru stejně jako Z1, TV Barrandov, Febio TV, TV Pohoda a RTA zvítězilo.

Vinou soudních sporů vyvolaných neúspěšnými uchazeči o licence ale přišly a nárok na ně nakonec šesti původním vítězům tendru zajistila až novela mediálních zákonů, která platí od začátku letošního roku.

Digitální zemské TV vysílání v budoucnu nahradí letité tradiční analogové. Divákům má přinést více televizních programů včetně těch současných, mnohdy v lepší kvalitě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK