Pražská burza po nízkých obchodech oslabila o 0,80 pct

26.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. května (ČTK) - Pražská burza v závěru obchodování navýšila dopolední pokles, z předních titulů rostly jen akcie Komerční banky a developera Orco. Hlavní index PX na konci seance odepisoval 0,80 procenta na 1657,9 bodu, vyplývá z informací burzy. Celkové objemy obchodů byly malé, protože burzy ve Spojených státech a Velké Británii se kvůli svátku neotevřely.

"Uzavřené trhy v USA a Velké Británii znamenaly pro lokální tituly citelnou ztrátu likvidity, a tak se většina z nich po celý den téměř neobchodovala. Nejaktivnějším titulem dnes byly pouze akcie Komerční banky," uvedl obchodník Josef Kohout z Patria Finance.

Cenné papíry Komerční banky při posledním obchodním dnu s nárokem na dividendu posílily o 1,20 procenta na 4302 korun. Americká úvěrová krize na banku podle jejího finančního ředitele Pavla Čejky žádný přímý dopad nemá. "Naše angažovanost vůči cenným papírům podloženým hypotékami a obdobnými aktivy je minimální, méně než deset milionů dolarů (asi 159 milionů korun)," uvedl v internetové diskusi na serveru Patria.

Orco vzrostlo o nepatrných 0,08 procenta na 1328 korun. Firma ve čtvrtek zveřejní hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí. Většina oslovených analytiků očekává, že developer se propadl do ztráty, zároveň ale předpokládá nárůst u provozního zisku a tržeb.

Ve středu oznámí čtvrtletní hospodaření další v Praze obchodovaná developerská společnost ECM, jejíž akcie dnes ubraly 1,56 procenta na 789 korun. Textilní firma Pegas Nonwovens, která výsledky za první tři měsíce roku zveřejní také ve středu, ztratila 0,75 procenta na 473,50 koruny.

Největší oslabení dnes zaznamenaly akcie sítě autobazarů AAA Auto, poklesem o 5,32 procenta na 23,69 koruny ale zmírnily dopolední více než desetiprocentní propad. Společnost má v pátek vydat čtvrtletní čísla i výhled na letošní rok a ekonomové pro ni odhadují celoroční ztrátu kolem jednoho milionu až dvou milionů eur, tedy až 50 milionů korun.

Systémem pro nejobchodovanější akcie SPAD dnes prošlo 0,853 miliardy korun, průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom 3,532 miliardy Kč. Například obvykle nejobchodovanější akcie energetické firmy ČEZ dnes změnily majitele jen za zhruba 110 milionů korun. Ztratily přitom 0,83 procenta na 1318 korun.

Z okolních středoevropských trhů dnes rostl polská burza, varšavský index WIG 20 přidal 0,20 procenta. Budapešťský BUX klesl o více než procento, vídeňský ATX odepisuje kolem 0,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK