E15: Ministerstvo prohrálo další arbitráže s ČSOB

27.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. května (ČTK) - ČSOB vyhrála další z arbitráží vedených proti ministerstvu financí (MF). Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR ji přisoudil vítězství ve dvou sporech o proplacení pohledávek za společnostmi Detax a Autex centrum v objemu několika desítek korun. Píše to dnešní E15 s odvoláním na mluvčího ČSOB Ivo Měšťánka.

"Jednalo se o pohledávky bývalé IPB postoupené na České konsolidační agentuře (ČKA) v rámci sanace podniku IPB," uvedl Měšťánek. Podle MF se jedná o rutinní dořešování převodu a uznávání pohledávek, které ČKA získala při oddlužování a záchraně bank. "Obvykle se jedná o to, zda pohledávka existuje, či nikoli. Pokud soud uzná, že ano, stát ji podle smlouvy o zárukách proplácí. Takových sporů je řada, a to nejen s ČSOB," řekl E15 mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

Za uplynulé dva roky banka vyhrála devět sporů, v jednom soud dal za pravdu ministerstvu financí. MF se s bankou pře o řadu pohledávek. Tvrdí, že podle smlouvy o zárukách neměla ČSOB po krachu IPB právo je do této smlouvy zahrnout, píše deník.

Podle MF dosahuje objem sporných pohledávek dvou miliard korun. O další 1,6 miliardy se vede spor v kauze J. Ring. Soud o tuto pohledávku ČSOB prohrála, přesto se jejího proplacení chce domoci v mezinárodní arbitráži.

"Spory vedené proti ČSOB mají hodnotu 2,1 miliardy," uvedl Haas. Banka nechce výši dluhů komentovat. "K probíhajícím sporům se nevyjadřujeme," řekl Měšťánek.

Celková ztráta České konsolidační agentury kvůli krachu IPB dosáhla 240 miliard korun, konsolidační agentuře se podařilo zpeněžit aktiva za 350 miliard korun, napsal dnešní E15.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK