Japonské akcie díky bankám a Canonu rostly

27.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. května (ČTK) - Japonské akcie dnes oživily a vzdálily se dvoutýdennímu minimu, na kterém uzavřely v pondělí. Trhy podpořil růst bankovních společností a firmy Canon. V závěru obchodování index Nikkei posílil o 203,12 bodu, tedy 1,5 procenta, na 13.893,31 bodu. V pondělí index o 2,3 procenta oslabil.

Posílily také přední papírenské společnosti, v čele s firmou Mitsubishi Paper Mills, jejíž akcie stouply o 9,1 procenta. Papírenským společnostem pomohlo zvýšení ratingu od Mitsubishi UFJ Securities, která se domnívá, že zisk společností díky vyšším cenám novinového papíru poroste.

Dolar v úterý v Asii oslaboval a vůči koši měn se přiblížil k nejnižší hodnotě za poslední měsíc. Za ztrátami americké měny stál růst cen ropy k blízkosti nových rekordů, který obnovil obavy o zdraví americké ekonomiky. Analytici upozorňují, že devizový trh se nyní soustřeďuje hlavně na vývoj cen ropy a komodit a obávají se, že další případný růst cen ropy dolar dále poškodí. Aktivita na trhu však byla kvůli pondělnímu svátku v USA a Británii nízká.

V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,5794 USD. Vůči koši měn dolar oslabil také o 0,1 procenta na 71,922. K jenu se však kurz americké měny téměř nezměnil a obchodoval se kolem 103,45 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK