Růst německé ekonomiky v 1. čtvrtletí potvrzen na 1,5 procenta

27.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. května (ČTK) - Hrubý domácí produkt Německa v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 1,5 procenta, což bylo nejvyšší tempo růstu za posledních 12 let. Uvedl to dnes německý statistický úřad, který tak potvrdil předchozí předběžné údaje z poloviny května. Ekonomiku podpořily hlavně masivní investice do továren, vybavení a výstavby. Oživila i soukromá spotřeba. Meziročně největší evropská ekonomika vzrostla o 1,8 procenta.

"Vysoký růst investic do vybavení je ohromující," komentoval údaje analytik Unicredit Alexander Koch. "Obvykle, kvůli daním, většina firem učiní velké objednávky na konci roku a ty se pak promítnou do růstu na počátku nového roku," dodal.

Navzdory oživení v prvním čtvrtletí se však Koch obává, že soukromá spotřeba zůstane křehká. "Pochybuji, zda se jí podaří vykázat jasný růst i v příštích čtvrtletích. Vysoký růst cen ropy naznačuje, že reálné mzdy v roce 2008 téměř nevzrostou," uvedl Koch.

Hrubé kapitálové investice stouply proti předchozímu čtvrtletí o 3,7 procenta a zvýšily ekonomický růst o 0,7 procentního bodu. Stejně podpořila ekonomiku i tvorba zásob. Investice ve stavebním sektoru stouply o 4,5 procenta a do továren a zařízení o čtyři procenta.

Zahraniční obchod, který byl hlavní hnací silou ekonomického růstu v posledních letech, však v prvním čtvrtletí naopak ekonomiku zbrzdil, protože vývoz rostl pomaleji než dovoz. Export je ohrožován hlavně růstem eura vůči dolaru a zpomalením růstu americké ekonomiky. Německá ekonomika se tak stává mnohem více závislou na domácí poptávce, která v prvním čtvrtletí překvapivě stoupla až o 1,9 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK