Opatovická elektrárna loni zvedla zisk na 2,1 mld. Kč

27.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Opatovice nad Labem (Pardubicko) 21. května (ČTK) - Společnost International Power Opatovice (dříve Elektrárny Opatovice) loni zvýšila zisk o 51 procent na rekordních 2,15 miliardy korun. Téměř celý zisk připadne v dividendách britské společnosti International Power, která ovládá 100 procent akcií opatovické společnosti. Dosud nejvyšší byly loni i tržby, které stouply o devět procent na 3,95 miliardy korun. Loňské výsledky firma zveřejnila ve výroční zprávě.

"Na výši zisku měla pozitivní vliv výplata dividend ze společnosti Pražská teplárenská v objemu 805 milionů korun," uvedla společnost. International Power Opatovice vlastní v ziskové Pražské teplárenské podíl 49 procent.

Prodej elektřiny opatovická firma loni zvedla o šest procent na rekordních 2074 gigawatthodin. Hlavním odběratelem proudu byla společnost Pražská energetika. Prodej tepla pro aglomerace Pardubice, Hradec Králové a Chrudim firmě kvůli teplému počasí na začátku loňského roku klesl o devět procent na 4123 terrajoulů. Výpadek více než 120 milionů korun z prodeje tepla však vyrovnaly tržby z elektřiny, které měly na celkových tržbách podíl asi 75 procent.

Společnost loni pokračovala v přípravě výstavby nového elektrárenský bloku o výkonu 100 megawattů, který bude schopen spalovat i biomasu. Plánovaná investice činí asi 3,5 miliardy korun a výkon elektrárny by měla zvýšit zhruba o 28 procent. Nyní má firma na českém trhu s elektřinou podíl kolem tří procent.

Zisky společnost na dividendy dává pravidelně od svého vzniku na začátku 90. let. Letos na jednu akcii připadla dividenda 1850 korun po loňských 1224 korunách. Zatím nejvyšší dividendu firma vyplácela za rok 2003, a to 2300 korun na akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK