Koruna oslabila k euru i dolaru

27.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. května (ČTK) - Česká měna začala dnešní obchodování oslabením. Proti pondělnímu závěru byla krátce po 10:30 o šest haléřů slabší k euru i k dolaru na hodnotách 25,14 Kč/EUR a 15,97 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka je důvodem oslabení koruny zhoršení vnějšího prostředí související s vyšší averzí k riziku. Ta podle něho vyplývá z obav z dalšího růstu ropy a ze zvyšující se inflace. Společně tak s korunou dnes slábne také polský zlotý, který tak odevzdává část pondělních zisků.

Dnešek je opět bez důležitých událostí z domova a pro českou měnu nebude mít podle Vlka vliv ani dnešní rozhodnutí o sazbách Slovenské centrální banky, kde se žádná změna nečeká.

Dolar po překročení hranice 1,5800 USD/EUR koriguje své oslabení a dostává se na hladinu 1,5750 USD/EUR. Na potvrzení vysokého růstu německé ekonomiky kurz podle Vlka nereagoval. Index německé spotřebitelské důvěry GfK však vyšel horší, než se čekalo, a mohl tak podle něj dolaru mírně pomoci. "Vzhledem k nepříliš velké důležitosti tohoto čísla ale nečekáme další zisky dolaru, který by se mohl opět zklidnit před odpoledními daty z USA," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK