Francie od 1. července otevře Čechům trh práce

28.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 28. května (ČTK) - Francie od 1. července otevře občanům osmi nových členských zemí EU včetně Česka svůj pracovní trh. Podle agentury AFP to na návštěvě Polska řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Francie původně plánovala otevřít svůj trh práce lidem ze středoevropských a východoevropských členských zemí EU až v květnu 2009.

Sarkozy dodal, že se bariéry na trhu práce odstraní s ročním předstihem. Na pracovníky z Rumunska a Bulharska, členských států EU od loňského ledna, se bude vztahovat dosavadní režim. Francie v roce 2004 nechala svůj trh práce nepřístupný lidem z tehdejších nových členů unie na rozdíl od Británie, Švédska a Irska, napsala AFP.

Ze "starých" zemí EU mohou nyní mimo jiné Češi pracovat bez povolení také v Řecku, Finsku, Španělsku, Portugalsku, Itálii a Nizozemsku. Omezení v různé míře platí například zatím ve Francii a Belgii, hlavně však v Německu a Rakousku. Tyto dvě země podle všeho jako jediné neotevřou své pracovní trhy do roku 2011, dokdy se smí uplatňovat přechodný odklad pohybu pracovních sil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK