Sazce loni klesl zisk na 1,4 mld. Kč z předloňských 1,7 mld. Kč

28.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Největší tuzemské loterijní společnosti Sazka loni klesl čistý zisk na 1,42 miliardy korun z předloňské rekordní výše 1,7 miliardy korun. Celkové výnosy překročily 10,4 miliardy korun, což znamenalo meziroční nárůst z minulých takřka 10,3 miliardy korun. Dnes to v tiskové zprávě oznámila Sazka.

Sázková a loterní činnost, tedy číselné a okamžité loterie, kurzové a sportovní sázky, herní systém StarPort, se na hospodářském výsledku po zdanění podílela z 90,2 procenta. Zbytek tvořily zisky z dobíjení kreditů pro mobilní telefony, prodeje vstupenek, plateb složenek, faktur a pojištění, finančních služeb a pronájmů.

V meziročním srovnání se v zisku Sazky promítly výjimečné jednorázové výnosy za rok 2006, zejména vratky nesprávně vyměřených daní z minulých období od finančního úřadu a příjmy z prodeje pozemků. Ve druhém loňském pololetí negativně ovlivnily hospodářské výsledky časté vysoké výhry v číselné loterii Sportka. Výklad novely zákona o dani z přidané hodnoty ze strany ministerstva financí pak snížil zisk o více než 283 milionů korun.

Odvody výtěžku na veřejně prospěšné účely znovu překročí miliardu korun. Sazka odvede na veřejně prospěšné účely ve sportu, tělovýchově, kultuře, zdravotnictví a charitě o téměř 285 milionů korun více, než určuje zákon o loteriích a jiných podobných hrách.

Akcionáři Sazky jsou výhradně občanská sdružení působící v oblasti sportu a tělovýchovy. Největší Český svaz tělesné výchovy má podíl 67,98 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK